Ιράν: Μια κρατούμενη δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά στη φυλακή

Μια κρατούμενη Ιρανή δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά στη φυλακή και ξεκίνησε απεργία πείνας, σύμφωνα με ένα ηχητικό μήνυμά της, το οποίο μεταδόθηκε από ιρανικά μέσα και αναπαράγεται από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ναζιλά Μαρουφιάν έχει συλληφθεί πολλές φορές αφού, τον Οκτώβριο του 2022, πήρε συνέντευξη από τον Αμτζάντ Αμινί, τον πατέρα της 22χρονης Μαχσά που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στάθηκε αφορμή για ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που κράτησε πολλούς μήνες.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη ξανά στις 30 Αυγούστου, κατηγορούμενη ότι δεν φορούσε μαντίλα σε δημόσιο χώρο και ανάρτησε φωτογραφίες της με ακάλυπτο το κεφάλι σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Ήμουν θύμα σεξουαλικής επίθεσης» ανέφερε στο μήνυμά της από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

Η δήλωσή της μεταδόθηκε από ιρανικά μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στο εξωτερικό, όπως το Iran International, το Radio Farda, καθώς και το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN) και το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI).

Η Μαρουφιάν πρόσθεσε ότι κάνει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε αλλά και για να καταγγείλει τη βία που υπομένουν οι γυναίκες σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές. «Αυτή η απεργία είναι για εμένα αλλά και για όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε άσχημες καταστάσεις στο Ιράν», είπε. Το μήνυμά της φαίνεται ότι ηχογραφήθηκε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την οικογένειά της, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της όπου φαίνονται μελανιές, αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχτηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, η δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για «διασπορά προπαγάνδας» εναντίον του καθεστώτος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ