Ιράν: Αψήφησαν τις Αρχές και συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο για να τιμήσουν τις 40 ημέρες από τον θάνατο της Αμινί

Εκατοντάδες άνθρωποι αψήφησαν τις αρχές και συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο, καθώς συμπληρώθηκαν 40 ημέρες από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας  στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν φώναζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», «θάνατος στον δικτάτορα», σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η 22χρονη πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Ο θάνατός της προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο κύμα διαμαρτυρίας, το οποίο συνεχίζεται σε όλο το Ιράν. Νεαρές γυναίκες και μαθήτριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος, πετώντας ή ακόμη και καίγοντας τις μαντίλες τους και αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σήμερα, 40 ημέρες μετά τον θάνατο της Αμινί, τελειώνει παραδοσιακά η περίοδος πένθους.

Σύμφωνα με ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τους γονείς της νεαρής γυναίκας να μην οργανώσουν καμία τελετή στη μνήμη της, και κυρίως στον τάφο της, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσουν «τη ζωή του γιου τους».

Εικόνες που ανήρτησε στο διαδίκτυο η μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw έδειξαν τη μαζική παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στη Σαγκέζ ήδη από την Τρίτη, οι οποίες είχαν κλείσει τις εισόδους της πόλης.

Παρ’ όλα αυτά δεκάδες κάτοικοι εισήλθαν στην πόλη σήμερα, με τα πόδια μέσω των αγρών και οδικώς με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτες, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησε η Hengaw με έδρα τη Νορβηγία.

«Κουρδιστάν, Κουρδιστάν το νεκροταφείο των φασιστών», φώναζε ομάδα ανθρώπων, όπως δείχνει άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Σε πολλές χώρες τους Κουρδιστάν, «τη Σαναντάζ, τη Σαγκέζ, τη Ντιβανταρέχ, τη Μαριβάν και την Καμιαράν πραγματοποιήθηκαν απεργίες με μεγάλη συμμετοχή», επεσήμανε η ΜΚΟ στο Twitter.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ