Ιράν: Απελευθερώθηκαν τα δύο ελληνικά τάνκερ

Τέλος μπήκε στο θρίλερ με τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, που κρατούνταν από τις ιρανικές αρχές.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ απελευθερώθηκαν έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ.

Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior», που είχαν δεχτεί επίθεση από τους Φρουρούς της Επανάστασης σε διεθνή ύδατα, πριν από περίπου έξι μήνες.

Ήδη στην Τεχεράνη βρίσκονται κλιμάκια από την ελληνική πλευρά, από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών, που υπέγραψαν και τα τελευταία κείμενα της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα αφήνεται ελεύθερο από την Ελλάδα το «Lana», με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Πλακιωτάκης: Έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Ναυτιλίας, αναχώρησαν σήμερα, μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το Ιράν τα υπό ελληνική σημαία πλοία «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» που παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022.

Η τελική συμφωνία επήλθε σήμερα στην Τεχεράνη με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης επισημαίνει:

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Η σημερινή θετική εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ