Ρεσάλτο Ιρανών σε δύο ελληνικά τάνκερ: Στο Μπαντάρ Αμπάς οδηγούνται τα πλοία για κατάσχεση του φορτίου τους

Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς οδηγούνται τα δύο ελληνικά τάνκερ, τα οποία κατέλαβαν δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, την Παρασκευή. Το εν λόγω λιμάνι βρίσκεται στη νότια ακτή του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με όσα μετάδωσε η ΕΡΤ, τα ελληνικά τάνκερ, Prudent Warrior και Delta Poseidon, κατευθύνονται στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν. Τα δύο τάνκερ, στις δεξαμενές τους μεταφέρουν συνολικά 1,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Ιρανοί αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση, ως αντίποινα για την κατάσχεση του Ρωσικού δεξαμενόπλοιου στις 15 Απριλίου 2022 ανοιχτά της Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν 23 ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. “Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο”, δηλώνει στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της Polembros Shipping, στην οποία ανήκει το Prudent Warrior.

Από την άλλη πλευρά, το Delta Poseidon που ελέγχεται από την Delta Tankers, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, που αποτελούν βραχίονα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν αναλάβει την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία.

Το TradeWinds -όπως αναφέρει η “Καθημερινή”- επικαλείται διευθύνοντες των δύο ελληνικών εταιρειών, σύμφωνα με τους οποίους οι ιρανικές Aρχές δεν έχουν επισήμως αιτιολογήσει την κατάληψη των εν λόγω πλοίων. Αυτό που υποστήριξαν, αρχικά, είναι πως προχωρούν σε επιθεώρηση με σκοπό να ελέγξουν τα έγγραφα των πλοίων και την κατάστασή τους. Μέλη των λιμενικών Αρχών του Ιράν επιβιβάστηκαν στο Prudent Warrior το Σάββατο. “Συμπεριφέρθηκαν πολύ ευγενικά κατά την επιθεώρηση, δεν βρήκαν τίποτα”, δήλωσε ένας manager της Polembros στο TradeWinds.

τάνκερ

Ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ: Η δήλωση του Γιάννη Πλακιωτάκη

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, υπογράμμισε ότι “η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι “το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα”.

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι “τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία”.

Παρέμβαση Κομισιόν για το ρεσάλτο Ιρανών στα δύο ελληνικά τάνκερ – “Ζητάμε ταχεία επίλυση και αποκλιμάκωση”

Παρέμβαση της Κομισιόν για το ζήτημα των δύο ελληνικών τάνκερ τα οποία κατέλαβαν δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, την Παρασκευή. Εκπρόσωπος της Κομισιόν κάνει λόγο για “απαράδεκτη κατάσχεση” των δύο πλοίων από το Ιράν και σημειώνει ότι η ΕΕ εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” της στις ιρανικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο τόνισε μέσω σχετικής ανακοίνωσης ότι “παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο”.

“Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση”, συμπλήρωσε.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι “η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ”.

Η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Η κατάσχεση την Παρασκευή από το Ιράν δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά “σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα”, αντέδρασε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία”, δηλώνει σε ανακοίνωση. “Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ