ΗΠΑ: Υπό κράτηση ύποπτος για την κατασκευή της βόμβας που ανατίναξε την πτήση της Pan Am το 1988

Άνδρας που κατηγορείται ότι κατασκεύασε την βόμβα που ανατίναξε την πτήση 103 της Pan Am επάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το BBC επικαλούμενο πληροφορίες των αρχών της Σκωτίας.

Ο Αμπού Αγκίλα Μασούντ συνελήφθη μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του από τις αμερικανικές αρχές πριν από δύο χρόνια, διευκρινίζει το BBC.

Νωρίτερα, οι αρχές της Σκωτίας είχαν ανακοινώσει ότι Λίβυος που θεωρείται ύποπτος για την κατασκευή και τον προγραμματισμό της βόμβας που ανατίναξε την πτήση 103 της PanAm επάνω από το Λόκερμπι το 1988 σκοτώνοντας 270 ανθρώπους κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι πληροφορήθηκαν ότι ο ύποπτος Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας της Σκωτίας.

Το χρονικό

Στόχος της επίθεσης ήταν το αεροπλάνο που πραγματοποιούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο ανατινάχθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1988 επάνω από το Λόκερμπι.

Τον Δεκέμβριο 2020, 32 χρόνια μετά την τραγωδία, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε ανακοινώσει την απαγγελία κατηγοριών κατά του Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ, πρώην μέλους των υπηρεσιών Πληροφοριών του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος εκείνη την εποχή κρατείτο στην Λιβύη. Θεωρείται ύποπτος για την κατασκευή και τον προγραμματισμό της βόμβας.

Η επίθεση στο Λόκερμπι είναι η φονικότερη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης η δεύτερη φονικότερη κατά Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε παραδεχθεί επισήμως την ευθύνη του για την επίθεση του Λόκερμπι το 2003 και είχε καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα ξεκίνησε και πάλι το 2016, όταν η αμερικανική δικαιοσύνης πληροφορήθηκε ότι ο Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ είχε συλληφθεί μετά την ανατροπή του λίβυου δικτάτορα και είχε ομολογήσει την ενοχή του στις υπηρεσίες Πληροφοριών του νέου λιβυκού καθεστώτος το 2012.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ