Illuminati: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις που ρίχνουν φως στα μυστικά της οργάνωσης

Οι Illuminati, (οι Πεφωτισμένοι όπως λέγεται στα ελληνικά η μυστική και για κάποιους παράνομη οργάνωση που φέρεται να ελέγχει τον κόσμο) είναι από τα πιο αγαπημένα θέματα όσων αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας. Είναι τόσο βαρύ το πέπλο μυστηρίου που την καλύπτει που θεωρείται από τις γοητευτικές μυστικές εταιρείες στην Ιστορία.

Με μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στο μυστήριο που καλύπτει την οργάνωση για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι πραγματική η αν είναι αποκύημα φαντασίας ή και θρύλος.

1. Τι είναι οι Illuminati;

Οι Illuminati είναι θεωρητικά είναι μια πραγματική αλλά και μια φανταστική οργάνωση. Αυτή η τελευταία είναι το επίκεντρο μιας σειράς από θεωρίες συνωμοσίας, εδώ και χρόνια. Μετά το βιβλίο του Νταν Μπράουν γυρίστηκε και ταινία. Μια από τις απόψεις που υποστηρίζεται σθεναρά είναι ότι πρόκειται για μια μυστική και μυστηριώδη παγκόσμια οργάνωση, που θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό λέγεται ότι οι Illuminati είναι πίσω από μερικές από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις και δολοφονίες στην ιστορία του κόσμου.

2. Ποιοι ήταν οι πρώτοι Illuminati;

Ήταν μια μυστική οργάνωση, όπως η Φιλική Εταιρεία, που ιδρύθηκε στην Βαυαρία και έζησε 9 χρόνια (1776-1785). Μεταξύ τους αποκαλούνταν Perfectibilists. Διατείνονταν ότι ήταν εμπνευσμένοι από τις αρχές του Διαφωτισμού. Ιδρυτής της είναι ο καθηγητής του Κανονιστικού Δικαίου Adam Weishaupt. Εκείνη την εποχή οι μεσαιωνικές αντιλήψεις δεν είναι εκριζωθεί από την κοινωνία. Ο καθηγητής ήθελε να προωθήσει την πρόοδο, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη της λογικής και την φιλανθρωπία. Ήθελε επίσης να καταπολεμήσει τις δεισιδαιμονίες. Ο ίδιος έβλεπε με καχυποψία την επιρροή της Εκκλησίας στην κοινωνία και θέλησε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διοικούνταν τα κράτη στην Ευρώπη. Το όραμά του ήταν να απαλλάξει και τις κυβερνήσεις από την επιρροή της θρησκείας. Ήθελε να προσφέρει στους ανθρώπους μια νέα πηγή «Φωτός».

symbols of masons
Ο θρύλος λέει ότι  για πρώτη φορά οι Βαυαροί Illuminati συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα δάσος κοντά στο Ίνγκολσταντ, την 1η Μαΐου 1776. Ήταν πέντε όλοι κι όλοι, αλλά ήταν αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια, ορίζοντας τους κανόνες λειτουργία της οργάνωσης.
Στην εξέλιξή της, η μυστική αυτή  εταιρεία θέλησε να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και βρέθηκε απέναντι στο θεσμό της μοναρχίας και στην Εκκλησία. Ορισμένα μέλη των Illuminati διείσδυσαν στην μασονία για να στρατολογήσουν στελέχη της. Χαρακτηριστικό της σύμβολο έγινε η Κουκουβάγια της Μινέρβα. Η Μινέρβα ήταν η θεά της Σοφίας στην Αρχαία Ρώμη, αυτό που ήταν στην Αρχαία Ελλάδα, η θεά Αθηνά, η οποία είχε επίσης την κουκουβάγια ως σύμβολό της.

3. Τι σχέση έχουν οι Illuminati με τους Μασόνους;

Οι Μασόνοι προέρχονται από τις συντεχνίες των λιθοξόων και των οικοδόμων καθεδρικών ναών του Μεσαίωνα. Εξελίχθηκαν σε μυστική κάποτε, κλειστή σήμερα αδελφότητα. Σε ορισμένες χώρες, ήταν κάποτε βαθιά η προκατάληψη εναντίον των Μασόνων. Στην Αμερική το 1828 δημιουργήθηκε και ένα Αντι-Μασονικό κόμμα. Το γεγονός ότι στην αρχή στελέχη των Iluminati θέλησαν να στρατολογήσουν νέα μέλη από τους Μασόνους έχει συντελέσει στο οι άνθρωποι να μπερδεύουν τις δύο οργανώσεις.

4. Πώς θα γίνετε μέλη των Illuminati;

Τους προηγούμενες αιώνες χρειάζονταν καλό όνομα, λεφτά και καλή καταγωγή. Απαιτούμενο ήταν να συναινέσουν όλα τα μέλη της οργάνωσης για την ένταξη του νέου μέλους. Το νέο μέλος έπρεπε να ανέβει κάποια σκαλοπάτια στην ιεραρχία. Εντασσόταν ως δόκιμο μέλος. Μετά γινόταν «κουκουβάγιος», η αλλιώς “minerval”. Το επόμενο σκαλοπάτι ήταν ο “illuminated minerval”. Αργότερα αυτή η ιεραρχία έγινε πιο πολύπλοκη. Υπήρχαν 13 βαθμοί μύσης, μέχρι να γίνει κάποιος πλήρες μέλος.

5. Είχαν τελετές οι Illuminati;

Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Ναι. Ωστόσο οι περισσότερες δεν είναι γνωστές. Οι Illuminati έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν μυστική την οργάνωσή τους. Χρησιμοποιούσαν και ψευδώνυμα για να κρατούν μυστική την ταυτότητα των μελών.
Παρόλα αυτά κάποιες γνώσεις έχουν φτάσει ως σήμερα, μέσα από κάποια έγγραφα που κατασχέθηκαν. Έχει φτάσει λοιπόν σήμερα να ξέρουμε τι έπρεπε να κάνει ένα νέο μέλος της οργάνωσης, για να ανέβει στην ιεραρχία. Έπρεπε να γράψει μια έκθεση για όλα τα βιβλία του, μια έκθεση για τον εαυτό του με έμφαση στις αδυναμίες του, και έναν κατάλογο με τους εχθρούς του. Ο δόκιμος έπρεπε επίσης να υποσχεθεί ότι ήταν έτοιμος να θυσιάσει τα προσωπικά του συμφέροντα για το καλό της κοινωνίας.

6. Τι είναι το «Μάτι που τα βλέπει όλα» στους Illuminati;

illuminati

 

Παρά την σχεδόν εχθρική στάση του ιδρυτή της οργάνωσης απέναντι στην θρησκεία και στην Εκκλησία, οι επιρροές από αυτές στην οργάνωση είναι διάχυτες. Στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες πολλοί θα θυμούνται το «έστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά». Κι ένα τεράστιο μάτι ζωγραφισμένο στους τρούλους εκκλησιών.

Οι Illuminati όμως του έδωσαν την δική τους χροιά. Το “Μάτι της Πρόνοιας” – ένα σύμβολο που μοιάζει με μάτι μέσα σε τρίγωνο, ακριβώς όπως στις χριστιανικές εκκλησίες ή και σε τεκτονικές αίθουσες. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και χαρτονόμισμα τους ενός δολαρίου, των ΗΠΑ. Για τους Illuminati όμως λέγεται ότι συμβολίζει τον έλεγχο και την επιτήρηση του κόσμου από την οργάνωση. Στον Χριστιανισμό αντιστοίχως συμβολίζει την επίβλεψη του Θεού στους ανθρώπους.

7. Τελικά ελέγχουν τον κόσμο οι Illuminati;

Κάποιοι πράγματι πιστεύουν ότι η οργάνωση ελέγχει τον κόσμο. Αν τους ρωτήσεις πώς μπορούν να το αποδείξουν η απάντηση είναι ότι η οργάνωση είναι τόσο μυστική που λίγοι το γνωρίζουν. Η ώσμωση ανάμεσα σε Μασόνους και Illuminati με την ένταξη μελών της μίας οργάνωσης στην άλλη δεν επιτρέπει να εξακριβώσει κανείς με ακρίβεια πόσο η οργάνωση έχει πετύχει τον έλεγχο του κόσμου. Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι η αρχική ομάδα είχε μέτρια μόνο επιρροή.

8. Υπάρχουν διασημότητες ανάμεσα στους ILLUMINATI;

Ως το 1782, η οργάνωση αριθμούσε περί τα 600 μέλη. Μεταξύ τους ήταν κάποιοι Γερμανοί ευγενείς, όπως ο βαρόνος Adolph von Knigge. Αυτός ήταν πρώην μασόνος και βοήθησε στη διαμόρφωση της οργάνωσης και στην επέκτασή της. Αρχικά, οι μαθητές του Weishaupt ήταν τα μόνα μέλη, αλλά σύντομα προσχώρησαν γιατροί, δικηγόροι και διανοούμενοι. Μέχρι το 1784 η οργάνωση επεκτάθηκε σχεδόν αλματωδώς αριθμώντας 2000 – 3.000 μέλη. Κάποιοι λένε ότι μέλος ήταν και ο Γκαίτε, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί.

9. Γιατί εξαφανίστηκαν;

Το 1784, ο Karl Theodor, δούκας της Βαυαρίας, απαγόρευσε κάθε οργάνωση που δεν είχε την έγκριση του νόμου. Την επόμενη χρονιά ο ίδιος εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν ρητώς η οργάνωση των Illuminati. Όταν τότε συνελήφθησαν μέλη της οργάνωσης, είχαν έγγραφα που υπερασπίζονταν την αθεΐα και την αυτοκτονία, ενώ κάποια άλλα έδιναν οδηγίες για το πώς μπορούσε να γίνει άμβλωση.  Αυτό εδραίωσε την πεποίθηση ότι οι ILLUMINATI ήταν απειλή για το κράτος και για την Εκκλησία. Μετά χάθηκαν. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η δράση τους συνεχίζεται υπογείως.

illuminati symbol

10. Τι κρατάει ζωντανό τον μύθο των ILLUMINATI;

Μόλις χάθηκαν από την καθημερινή ζωή, άρχισαν οι θεωρίες συνωμοσίας για την οργάνωση. Για παράδειγμα το 1797, ο Γάλλος δημοσιογράφος, ο Ιησουίτης ιερέας Augustin Barruel είπε ότι κάποιες μυστικές εταιρείες, όπως οι Illuminati είχαν πρωτοστατήσει στη Γαλλική Επανάσταση.
Το 1798, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, έγραψε σε επιστολή ότι κατά την γνώμη του η απειλή από  την οργάνωση είχε αποσοβηθεί. Αυτό, κατάφερε να αναζωογονήσει τον μύθο ότι η οργάνωση ήταν ζωντανή. Ακολούθησαν πολλά κείμενα εναντίον των ILLUMINATI. Το αποτέλεσμα ήταν ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τόμας Τζέφερσον, να κατηγορηθεί, ψευδώς, ότι ήταν μέλος της οργάνωσης. Όλα αυτά δείχνουν ότι όσο καταδικαζόταν η οργάνωση, τόσο φούντωνε ο μύθος της.

11. Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι ακόμα και σήμερα οι UILLUMINATI υπάρχουν;

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν πέθανε η ιδέα των ILLUNINATI. Η οργάνωση ποτέ δεν βγήκε από το μυαλό των ανθρώπων. Και εξακολουθεί να ζει στη λαϊκή κουλτούρα σήμερα. Το 1963 δημοσιεύθηκε ένα κείμενο με τίτλο Principia Discordia, το οποίο προωθούσε ένα εναλλακτικό σύστημα πεποιθήσεων γνωστό ως “Discordianism”.
Το κείμενο καλούσε τον κόσμο σε αναρχία και σε πολιτική ανυπακοή, αλλά με φάρσες όχι με πράξεις βίας. Έτσι κάποιοι οπαδοί της ιδέας, ελληνικά θα μπορούσαμε να την πούμε «Δισκορντιανισμό» , έστειλαν ψεύτικες επιστολές σε περιοδικά υποστηρίζοντας ότι γεγονότα όπως η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι ήταν έργο των ILLUMINATI.
O εκ των συγγραφέων του βιβλίου ο Ρόμπερτ Άντον Ουίλσον, με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Σι, έριξαν κι άλλο λάδι στην φωτιά. Δημοσίευσαν μια τριλογία, με τίτλο «The Illuminatus! Trilogy». Έγινε της τρελής από πωλήσεις. Ο κόσμος το λάτρεψε. Και φυσικά ξεκίνησε έτσι ένας νέος κύκλος συνωμοσιολογίας και μυθοπλασίας. Μετά βγήκε και άλλο βιβλίο, το μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν «Angels & Demons» ( Άγγελοι και Δαίμονες).
Οι Illuminati συνδέθηκαν επίσης με τον σατανισμό και με άλλες ιδέες που δεν είχαν όμως καμία σχέση με αυτά που πίστευε η αρχική ομάδα στην Βαυαρία, τον 18ο αιώνα.

all seeing eye dollar bill

12. Η νέα Τάξη Πραγμάτων συνδέεται με τους ILLUMINATI;

Από την δεκαετία του 60 και ως τώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά γύρω από τους Illuminati. Καθε τι νέο που εμφανίζεται συνδέεται σχεδόν κάπως αυτόματα με τον μύθο. Όσοι πιστεύουν στη θεωρία της Νέας Τάξης Πραγμάτων πιστεύουν ότι υπάρχει μια ελίτ ανθρώπων που επιδιώκει να κυβερνήσει την Γη ολίοκληρη. Σε αυτή την ελίτ ανήκουν σχεδόν εξορισμού όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Πολλοί σταρ της ποπ μουσικής έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι είναι κρυφά μέλη των ILLUMINATI. Μεταξύ αυτών η Beyoncé και ο  ράπερ Jay-Z.

Και οι δύο το έχουν διαψεύσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ