Η Βιέννη καλεί σε προετοιμασία για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Επίσημη σύνοδο με τη συμμετοχή κρατών των Βαλκανίων, της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα που θα λάβουν αν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διοργανώσει η Αυστρία.

«Είναι εμφανείς μεγάλες ρωγμές σε αυτή τη συμφωνία και πρέπει να προετοιμαστούμε για το τι θα συμβεί αν πάψει να εφαρμόζεται», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας από χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, τη λεγόμενη «Κεντροευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία».

Το ενδεχόμενο αδιεξόδου εμφανίζεται πιθανό καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει να ακυρώσει τη συμφωνία αν η ΕΕ δεν καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες αξιώνουν, πριν προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, η Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικρίνουν έντονα τις τελευταίες ημέρες και τις συλλήψεις ηγετών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών που εκφράζει την τουρκική μειονότητα, ενώ στην ακύρωση της συμφωνίας ενδέχεται να οδηγήσει και η πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής.

Στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών και αξιωματούχων συμμετείχαν 10 κράτη της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που αποτελούν τον διάδρομο των μεταναστευτικών ροών: πΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβουνίο, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία, Τσεχία και η οικοδέσποινα Αυστρία.

Ο Ντόσκοτσιλ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να γίνει συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών των χωρών αυτών τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να προσκληθούν υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, αλλά όχι της Ελλάδας.

Η Αθήνα είχε ανακαλέσει την Ελληνίδα πρεσβεύτρια στη Βιέννη έπειτα από μια παρόμοια σύνοδο που είχαν συγκαλέσει οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Στη χθεσινή άτυπη σύνοδο δεν συμμετείχε ούτε η επίσης άμεσα ενδιαφερόμενη Γερμανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ανάρπαστες στη Ρωσία οι μπάμπουσκες με τη μορφή του Τραμπ – ΦΩΤΟ

Τραμπ: Θα καθαρίσουμε τον βούρκο

Sputnik: Μπορεί οι τζιχαντιστές να ετοιμάζουν ματωμένη εκδίκηση στην Ευρώπη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ