Η Β. Κορέα άφησε ελεύθερο τον 85χρονο Αμερικανό

Η Β. Κορέα άφησε ελεύθερο τον 85χρονο Αμερικανό

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε το Σάββατο την απέλαση του Αμερικανού πολίτη, Μέριλ Νιούμαν, 85 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο και βρισκόταν στη φυλακή με την κατηγορία των «εχθρικών ενεργειών» εναντίον του κράτους.

Όπως ανακοινώθηκε η απέλαση του έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τις αρχές στην Πιονγκγιάνγκ, ο 85χρονος βετεράνος του πολέμου της Κορέας την περίοδο 1950-1953, πριν την απέλασή του εξέφρασε την ειλικρινή μεταμέλεια του για το γεγονός ότι εισήλθε στη Βόρεια Κορέα κατά λάθος. Η απέλαση ανακοινώθηκε από το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA.

Ο Νιούμαν, κάτοικος Καλιφόρνιας, είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη φυλακή της Βόρειας Κορέας, αν και είχε επισκεφτεί τη χώρα ως τουρίστας. Οι συγγενείς του όλον αυτόν τον καιρό που ήταν έγκλειστος υποψιάζονταν ότι η σύλληψή του συνδεόταν με την παρουσία του στον πόλεμο της περιόδου 1950-1953.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε σύμφωνα με ανακοίνωση του την απόφαση της Βόρειας Κορέας να απελευθερώσει τον Αμερικανό πολίτη.

Ο Λευκός Οίκος, την περασμένη εβδομάδα, είχε ζητήσει την απελευθέρωση του Νιούμαν, αναφέροντας ότι η προχωρημένη ηλικία του καθώς και η κατάσταση της υγείας του ήταν αιτίες ανησυχίας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που στον κ. Μέριλ Νιούμαν επετράπη να αναχωρήσει από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Καλωσορίζουμε την απόφαση της Βόρειας Κορέας να τον απελευθερώσει», δήλωσε η Μέρι Χαρφ εκπρόσωπος του State Department.

Ένας άλλος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Κένεθ Μπάε, εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών μετά τη σύλληψή του πριν από ένα χρόνο στη Βόρεια Κορέα, με τις ίδιες κατηγορίες των εχθρικών πράξεων κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ