Η σχέση του Ερντογάν με το ποδόσφαιρο: Το χατ-τρικ του 2014, το ανεκπλήρωτο όνειρο και η σχέση με τον “Λεφτέρ” – ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Η αφορμή δόθηκε από το πέναλτι που εκτέλεσε στα εγκαίνια του γηπέδου της Γκιόζτεπε. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σχέση με το άθλημα. Το «δεν πέρασε και δεν ακούμπησε» δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί στα τουρκικά ΜΜΕ, ελεγχόμενα και μη αν θέλετε, ότι είχε και έχει καλή σχέση με την μπάλα από μικρός και θα μπορούσε να κάνει καριέρα, αν δεν υπήρχε… ο μπαμπάς του και θα το εξηγήσουμε πιο κάτω τι ακριβώς εννοούμε.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα ένα-ένα. Σε νεαρή ηλικία ο «σουλτάνος» έπαιζε ποδόσφαιρο στην Κασίμπασα. Ναι, στην ομάδα, της οποίας η έδρα φέρει το όνομά του. Και σύμφωνα με τον αστικό μύθο έφθασε και μία ανάσα από τη μεταγραφή του στη Φενέρμπαχτσε, όπου είχε μεγαλουργήσει ο Έλληνας Λευτέρης Αντωνιάδης, αλλά δεν τον άφησε ο πατέρας του.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, έπαιζε ποδόσφαιρο σε καλό επίπεδο από το 1969 έως το 1982. Ήταν 15 ετών, όταν έκανε και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Συγκεκριμένα, το 1969 ήρε 1.000 λίρες για να παίξει στην Camialtı. Αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα του συγκοινωνιακού οργανισμού του δήμου της Κωνσταντινούπολης (ΙΕΤΤ) oπου ήδη εργάζονταν και η ποδοσφαιρική του καριέρα ολοκληρώθηκε όταν ήταν 26 χρόνων, στην ομάδα Εrokspor.

Το 2014 το πρώτο δείγμα γραφής

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή είχε το πρώτο δείγμα του ποδοσφαιρικού ταλέντου του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2014. Ήταν στα εγκαίνια νέου σταδίου στην Κωνσταντινούπολη, όταν μέσα σε 15 λεπτά με μειωμένη, βέβαια, αμυντική δράση από τους αντιπάλους κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές όντας, μάλιστα, ο ίδιος, ήδη, 60 ετών. Και αν έχετε απορία για το νούμερο “12” που φορούσε στην πλάτη και όχι για το αγαπημένο του “9”; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι ήθελε να στείλει μήνυμα πως ο ίδιος θα γινόταν λίγο αργότερα ο 12ος Πρόεδρος της χώρας, μιας και μέχρι τότε είχε τον τίτλο του πρωθυπουργού.

Δείτε το βίντεο:

Τίμησε και τιμά τον «Λεφτέρ»

Ο Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν τίμησε και τιμά τον ελληνικής καταγωγής Λευτέρη Αντωνιάδη ή για τους Τούρκους Λεφτέρ Κιουτσούκαντωνιάδη. Έδωσε το «παρών» στην κηδεία του στις 15 Ιανουαρίου του 2012 και όχι μόνο.

Τιμώντας, μάλιστα, τη μνήμη του στις 13 Ιανουαρίου του 2020 σε tweet του ανέφερε: «Τιμώ με σεβασμό τα οκτώ χρόνια από την απώλεια του σπουδαίου παίκτη της Φενέρμπαχτσε, του θρυλικού ονόματος του τουρκικού ποδοσφαίρου, Λευτέρη Κουτσιουκαντωνιάδη».

Δείτε το tweet:

Επιμέλεια: Κώστας Τέο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ