Η Σάντυ διέλυσε την Αϊτή

Η Σάντυ διέλυσε την Αϊτή 

 

 

Με τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου να εστιάζουν στις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντυ στη Νέα Υόρκη, μια μητρόπολη διεθνούς αίγλης, ξεχασμένη μένει στο παρασκήνιο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος η καταστροφή και τα 50 θύματα που άφησε πίσω του ο ίδιος τυφώνας στην Αϊτή.

 

Σε αντίθεση με την καθ’ υπερβολή κάλυψη των πλημμυρισμένων τοπίων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, η ισοπέδωση στην Αϊτή -η οποία καταμετρά πάνω από 50 νεκρούς- πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: η εφημερίδα International Herald Tribune αφιερώνει σήμερα όλην την πρώτη της σελίδα και μεγάλο μέρος των άρθρων της στις επιπτώσεις του τυφώνα Σάντυ στις ΗΠΑ, ενώ για την Αϊτή διέθεσε μόλις ένα μονόστηλο.

«Ο τυφώνας Σάντυ προκάλεσε περισσότερα θύματα στην Αϊτή, όμως οι αρχές δημοσίευσαν τα στοιχεία αρκετές ημέρες μετά το πέρασμά του. Ελλείψει στοιχειωδών μέσων, οι αρχές αναμφίβολα δεν κατόρθωσαν να παράσχουν έγκαιρη ενημέρωση», εξηγεί ένας δημοσιογράφος στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόλις χθες βράδυ.

 

 

 

«Ο απολογισμός είναι βαρύς, πολλές οδικές αρτηρίες έχουν καταστραφεί. Οι οδοί και οι γέφυρες δεν άντεξαν, η πρόσβαση σε πολλές πόλεις έχει διακοπεί, η οικονομία έχει υποστεί σκληρό πλήγμα», τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση της χώρας.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό περίπου είκοσι ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται, ο απολογισμός των νεκρών φθάνει τους 51, ενώ 19 είναι οι τραυματίες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πληγέντες από τον Σάντυ ανέρχονται σε 200.000. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, μεταξύ τους και πολλές οικογένειες που ζούσαν σε καταυλισμούς αστέγων μετά τον σεισμό του 2010.

Επιπλέον, εάν στις ΗΠΑ την στιγμή της επέλασης του Σάντι βρίσκονταν μία πλειάδα από δημοσιογράφους -για την κάλυψη των προεόρτιων και της αναμέτρησης των προεδρικών εκλογών- ελάχιστοι εκπρόσωποι του Τύπου βρίσκονταν επί τόπου στην Αϊτή.

«Για την Αϊτή είχαμε λιγοστές εικόνες και μηδαμινή πληροφόρηση», υπογραμμίζει ο Ερβέ Μπερού, διευθυντής σύνταξης του τηλεοπτικού δικτύου BMF, προσθέτοντας πως το δίκτυο διαρκούς ενημέρωσης «έχει ξεκινήσει ένα συνολικό ρεπορτάζ για το πέρασμα του Σάντυ από την Καραϊβική, διότι δεν είχε νόημα να γίνει μία μεμονωμένη κάλυψη».

 

 

Στην πραγματική διάσταση του γεγονότος θα πρέπει ωστόσο να προστεθεί και η συμβολική χροιά που είχε η εικόνα του φαινομένου αυτού να σαρώνει την μεγαλούπολη: «είναι μία πόλη που ζει με τον μύθο της Αποκάλυψης, την οποία ενσάρκωσε η 11η Σεπτεμβρίου», δηλώνει ο ειδικός των μέσων ενημέρωσης Φρανσουά Ζοστ.

«Επιπλέον είναι μία πόλη που φημίζεται για τον δυναμισμό της. Η αντίφαση ανάμεσα σε μία πόλη με τόση ενέργεια, πολυπληθή, με την ερήμωσή της από τον πληθυσμό της, είναι κάτι που συγκινεί περισσότερο από την Αϊτή», προσθέτει.

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ