Η Ρωσία προκάλεσε διπλωματικό πυρετό

Η Ρωσία προκάλεσε διπλωματικό πυρετό

Η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προς την Συρία για να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο προκειμένου να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση, προκάλεσε διπλωματικό πυρετό.

«Καλούμε τους Σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει από το συριακό καθεστώς να θέσει υπό διεθνή έλεγχο τον οπλισμό του, προκειμένου να αποφευχθεί η στρατιωτική επιχείρηση. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι έκανε αυτήν την πρόταση στον Σύρο ομόλογό του, Βαλίντ Αλ Μουαλέμ, σε συζήτηση που είχε μαζί του νωρίτερα σήμερα και ότι πιστεύει ότι η Συρία θα δώσει άμεσα μία θετική απάντηση.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Βαλίντ Αλ Μουαλέμ  επεσήμανε ότι η χώρα του χαιρετίζει την πρόταση της Ρωσίας:  «Ο υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού.

«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», υπογράμμισε  ο Κάμερον και πρόσθεσε: «Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ