Η πρώτη αποστολή σε αστεροειδή

Η πρώτη αποστολή σε αστεροειδή

Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA έδωσε την τελική έγκριση για την πρώτη αποστολή των ΗΠΑ, όπου διαστημικό σκάφος θα συλλέξει δείγμα από έναν αστεροειδή και θα το μεταφέρει πίσω στη Γη.

Στόχος της αποστολής είναι το 2016 να στείλει ένα διαστημικό σκάφος σε έναν αστεροειδή, ο οποίος βρίσκεται «κοντά» στη Γη. Η χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια.

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τουσόν, το οποίο έχει λάβει εξουσιοδότηση για να οδηγήσει την αποστολή, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η NASA ενέκρινε το σχέδιο εκτέλεσης και «δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει πλήρως την αποστολή».

Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο, το διαστημικό σκάφος είναι ήδη υπό κατασκευή από την εταιρεία Lockheed Martin Space Systems.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το σκάφος θα φτάσει στον αστεροειδή όπου θα παραμείνει επί ένα χρόνο εξετάζοντάς τον. Έπειτα, ένας ρομποτικός βραχίονας θα συλλέξει περίπου 60 γραμμάρια από την επιφάνεια του αστεροειδούς, προτού επιστρέψει στη Γη το 2023.

Ο αστεροειδής που έχει επιλεγεί για την αποστολή έχει περίπου το μέγεθος πέντε γηπέδων ποδοσφαίρου και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφοριών για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και της ζωής.

Επίσης, ο συγκεκριμένος αστεροειδής θεωρείται επικίνδυνος για την ανθρωπότητα, καθώς υπάρχει 1 στις 1.800 πιθανότητες το 2182 να προσκρούσει στη Γη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ