Η περίπτωση της 12χρονης αποκαλύπτει τα κενά στο σύστημα – Πώς λειτουργούν οι κοινωνικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες

Το αυστηρότατο πλαίσιο που ισχύει στην Ευρώπη, για τον έλεγχο των ανηλίκων μαθητών από τα σχολεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες ανέδειξε η εκπομπή του Μάνου Νιφλή, Realtime, σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, καθώς, στο πλαίσιο της έρευνας για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό, προέκυψε ότι παρά τις συστηματικές απουσίες από το σχολείο, δεν χτύπησε κανένα «καμπανάκι».

Η υπόθεση της 12χρονης αποκαλύπτει τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα της χώρας, καθώς στην Ελλάδα, οι κοινωνικές υπηρεσίες, παρά το πολύ καλό έργο που κάνουν σε πολλές περιπτώσεις, έχουν δύο προβλήματα: υποστελέχωση και κυρίως έλλειψη διασύνδεσης.

Στη Γαλλία

Η απουσία ενός παιδιού από το σχολείο στη Γαλλία,  πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών, για να επιτραπεί θα πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος και να δηλώνεται εγγράφως ο λόγος αυτός. Αν δεν συμβεί αυτό, η δασκάλα ειδοποιεί την διευθύντρια. Η διευθύντρια έρχεται σε επαφή με τους γονείς. Αν υποψιαστεί ότι κάτι συμβαίνει, ότι το παιδί κακοποιείται ή ότι οι γονείς λένε συστηματικά ψέματα, τότε ειδοποιεί η διευθύντρια τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, στη Γαλλία προς το παρόν λειτουργούν, ανέφερε η Μαρία Δεναξά, ανταποκρίτρια του Realfm 97,8 και του Enikos.gr, στο Παρίσι. Μακροχρόνια απουσία από το σχολείο δεν δικαιολογείται. Οι κοινωνικές υπηρεσίες επεμβαίνουν κι αν κρίνουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τότε τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις, που οι κοινωνικές αρχές υποστηρίζουν τους γονείς και τις οικογένειες ενός παιδιού που αντιμετωπίζει προβλήματα, με στόχο οι γονείς να μπορέσουν να κρατήσουν κοντά τους τα παιδιά. Επιπλέον είναι συστηματικοί οι έλεγχοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες στις περιπτώσεις που αυτές επεμβαίνουν.

Στη Βρετανία είναι λίγο πιο αυστηρά τα πράγματα, όπως περιγράφει ο ανταποκριτής του Realfm 97,8 Ισαάκ Καρυπίδης. Υπάρχει από το 2015 νόμος που λέει ότι όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 18 ετών είναι υποχρεωμένα να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους ή την κατάρτισή τους σε κολλέγια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσα παιδιά δεν είναι καλοί μαθητές, θα πρέπει μέχρι να γίνουν 18 χρονών να συνεχίσουν την κατάρτισή τους σε κάποια τεχνική σχολή. Υπεύθυνοι για την εν λόγω διαδικασία θεωρούνται οι γονείς ή όποιοι έχουν την επιμέλεια του παιδιού. Ακόμη και μία μονοήμερη, αδικαιολόγητη απουσία από το σχολείο, επιτρέπει στα σχολεία να επιβάλλουν χρηματικό πρόστιμο στον κηδεμόνα του παιδιού. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι το Κράτος ξοδεύει πολλά χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών, οπότε δεν νοούνται αδικαιολόγητες απουσίες. Για λόγους υγείας μπορεί να δικαιολογηθούν απουσίες μέχρι δύο τριών ημέρων με ένα τηλεφώνημα στην Διεύθυνση του Σχολείου. Για περισσότερες ημέρες η δικαιολόγηση θα πρέπει να γίνεται εγγράφως. Οι κοινωνικές υπηρεσίες επεμβαίνουν αν θεωρηθεί ότι οι απουσίες συνεχίζονται για αδικαιολόγητα πολλές ημέρες.

Στη Γαλλία φαίνεται με βάση στοιχεία από το Διαδίκτυο υπάρχουν μεγάλα προβλήματα παιδοβιασμών, μέσω του Dark Internet. Σε αυτές τις περιπτώσεις το δικαστικό σύστημα στη Γαλλία λειτουργεί όπως και στην Ελλάδα. Οι παιδοβιαστές και οι παιδόφιλοι καταδικάζονται στην πλειοψηφία τους σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο μετά από κάποια χρόνια, με βάση τα παραθυράκια των νόμων, πολλοί από αυτούς αποφυλακίζονται και ορισμένοι αρχίζουν τα ίδια. Τα τελευταία χρόνια μόνον ένας κατά συρροή παιδοβιαστής και δολοφόνος πέθανε στη φυλακή. Οι γαλλικές ελέγχουν τα πάντα και το Dark Internet, ωστόσο δεν έχουν εξαλείψει αυτό το άσχημο φαινόμενο.

Οι ποινές είναι ίδιες και στη Γαλλία, είναι ισόβια συνήθως. Στη Βρετανία η σεξουαλική συνεύρεση με παιδί κάτω των 13 ετών τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά παραθυράκια. Για παράδειγμα αν το κάνει κάποιος για πρώτη φορά, μπορεί να κάνει κοινωνική εργασία και να μειωθεί η ποινή του. Μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια ή προγράμματα αποκατάστασης και πάλι να μειωθεί η ποινή του. Αν όμως έρθει κάποιος σε σεξουαλική επαφή με παιδί κάτω των 12 ετών, αυτό θεωρείται βιασμός, η ποινή είναι ισόβια κάθειρξη κι εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί παραθυράκια.

Γερμανία-Ολλανδία

Ο βιασμός στη Βρετανία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και τα παραθυράκια για να βγει κάποιος από την φυλακή είναι πάρα πολύ αυστηρά. Στην Γαλλία πάντως το σημαντικό είναι ότι ακόμα και σε απουσία δύο ημερών, το σχολείο κινητοποιείται για να μάθει τους λόγους της απουσίας, έστω και με ένα μέηλ. Αν δεν ικανοποιηθεί το σχολείο από τις απαντήσεις των γονέων, τότε ειδοποιεί τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι υπηρεσίες αυτές έρχονται επίσης σε επαφή με τους γονείς και συχνά επισκέπτονται το περιβάλλον του παιδιού για να δουν τις συνθήκες διαβίωσής του, να του μιλήσουν, να μιλήσουν στους γονείς. Στη Βρετανία, ειδικά για παιδιά του Δημοτικού, ακόμα και σε μία ημέρα απουσίας το σχολείο ενημερώνει τον κηδεμόνα. Και στην Ολλανδία,  όταν γεννιέται ένα παιδί, οι κοινωνικές υπηρεσίες ελέγχουν αμέσως το σπίτι στο οποίο θα μεγαλώσει το νεογέννητο. Όπως προέκυψε από την εκπομπή, έλεγχοι στο περιβάλλον των παιδιών γίνονται και με την γέννησή τους, αλλά και με την εγκατάσταση μίας οικογένειας με παιδιά,  στην χώρα.

Στην Ελλάδα οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι πολλές και κάνουν εξαιρετική δουλειά, αν ειδοποιηθούν. Και το μεγάλο πρόβλημα εκτός από την ειδοποίηση είναι και η διασύνδεσή τους, αλλά και η υποστελέχωση.  Στη Γερμανία υπήρξε περίπτωση, το 1995, που φωτογράφος έστειλε την κοινωνική υπηρεσία σε ένα σπίτι επειδή σε μία φωτογραφία που είχε για να εμφανίσει, ένα μωρό ήταν γυμνό στην κούνια. Στη Γερμανία είναι υποχρεωτική η φοίτηση στα σχολεία και η εκπαίδευση προσφέρεται από το κράτος. Αν η αστυνομία βρει ένα παιδί εκτός σχολείου την ώρα του μαθήματος το σαματά και το ρωτά γιατί δεν είναι στο σχολείο. Οι γονείς έχουν ποινικές ευθύνες αν δεν στέλνουν το παιδί στο σχολείο και μπορεί να τους επιβληθούν πρόστιμα, αν διαπιστωθεί ότι σκοπίμως δεν στέλνουν το παιδί στο σχολείο. Η νομοθεσία διαφέρει στις λεπτομέρειες, από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Ακούστε όσα είπαν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ