Η Μόσχα “προειδοποιεί” τις χώρες της Βαλτικής: “Προστατέψτε τους διπλωμάτες μας”

“Προειδοποίηση” στις χώρες της Βαλτικής απηύθυνε σήμερα η Μόσχα, καθώς, όπως υποστηρίζει, ένας Ρώσος διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση στη λιθουανική πρωτεύουσα, το Βίλνιους.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό RIA, η Μόσχα ζήτησε σήμερα από τις αρχές της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να “λάβουν μέτρα” για να προστατεύσουν τις ρωσικές πρεσβείες.

“Προειδοποιούμε το Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν ότι είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες της αντιρωσικής ψύχωσης που εξαπέλυσαν”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πούτιν: Η Ουκρανία ίσως πάψει να είναι κράτος

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Βαλντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία ενδέχεται να πάψει να είναι κράτος. “Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη”, συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει.

Πούτιν

“Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας”, είπε για μια πιθανή “ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας”.

Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ