«Η λιτότητα… οδηγός επιβίωσης»

«Η λιτότητα… οδηγός επιβίωσης»

 

Κυρίαρχο θέμα στον ευρωπαϊκό Τύπο, είναι σήμερα οι συστάσεις της Κομισιόν προς τις χώρες της Ευρωζώνης.

 

Συγκεκριμένα, για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Γαλλία, γράφει η σημερινή La Croix:

«Εντός 24 ωρών η Banque de France, το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο και η Κομισιόν έστειλαν επί της ουσίας το ίδιο μήνυμα: η Γαλλία δεν μπορεί να περιοριστεί σε περικοπές, αλλά θα πρέπει να δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Για να κερδίσει τη στήριξη των Γάλλων προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει ορισμένα επιχειρήματα.

Έτσι, για παράδειγμα, τα βήματα που έχουν γίνει ήδη, οδήγησαν στο να εγκρίνουν οι εταίροι μας τη διάθεση περισσότερου χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε μια πολύ αυστηρή πολιτική λιτότητας. Πέραν αυτού, η αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων θα προσδώσει στη Γαλλία μεγαλύτερο ‘βάρος’ στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις, για παράδειγμα στη συζήτηση για την ισοτιμία του ευρώ, η οποία είναι πολύ υψηλή».

Για το ίδιο θέμα δημοσίευσε σχόλιο και η επίσης γαλλική εφημερίδα, Le Figaro:

«Οι απαιτήσεις της Κομισιόν έχουν μεγάλη βαρύτητα. Δραστική μείωση δημοσίων δαπανών, συρρίκνωση δημόσιας διοίκησης, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μείωση εργατικού κόστους: ο κατάλογος αυτός, που εξοργίζει τους Σοσιαλιστές, δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν οδηγό επιβίωσης. Λίγο ή πολύ περιλαμβάνει τα όσα εφήρμοσε στη Γερμανία ο Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε ‘παράδειγμα’ ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να κάνει τώρα τα λόγια του πράξεις».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ