Η Λεπέν εξαιρεί τη Χρυσή Αυγή

Η Λεπέν εξαιρεί τη Χρυσή Αυγή

 

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά προχωρά στην συγκρότηση μιας αντιευρωπαϊκής συμμαχίας, στην οποία όμως δεν έχουν θέση εξτρεμιστικά κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Η ευρωπαϊκή λαϊκιστική δεξιά είναι ισχυρή, αλλά διασπασμένη. Αυτό εκτιμούν οι ακροδεξιοί ηγέτες Γκερτ Βίλντερς από την Ολλανδία και Μαρίν Λεπέν από τη Γαλλία που σήμερα συναντώνται στην Χάγη για να συγκροτήσουν μια αντιευρωπαϊκή συμμαχία.

 

«Δεν έχει θέση στη συμμαχία η Χρυσή Αυγή»

«Η αντιευρωπαϊκή συμμαχία πλησιάζει», τόνιζε πρόσφατα με ενθουσιασμό στο twitter ο Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο του αυστριακού FPÖ (Κόμμα της Ελευθερίας) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον Φίλιπ ντε Βίντερ από το Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) του Βελγίου. Παρούσα στην συνάντηση ήταν και η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν που τώρα ανταποδίδει την επίσκεψη στον ολλανδό ομοϊδεάτη της. Η Λεπέν είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για την συγκρότηση της ακροδεξιάς συμμαχίας πριν από τις ευρωεκλογές. Σε αυτήν, ωστόσο, δεν έχει θέση η «Χρυσή Αυγή», όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή της στις 23 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. «Δεν θα συμπεριλάβουμε στην ομάδα μας το Γιόμπικ (Jobbik) από την Ουγγαρία ούτε τη Χρυσή Αυγή», διαβεβαίωσε η Μαρίν Λεπέν.

Τι ακριβώς θα συμφωνήσουν σήμερα στη Χάγη οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες παραμένει αίνιγμα. Ο ηγέτης του ολλανδικού PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) Γκερτ Βίλντερς προτιμά να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ακόμη και τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας πληροφορήθηκαν την συνάντηση με την Μαρί Λεπέν από το twitter.

Σίγουρα δεν πρόκειται για «γάμο από έρωτα» σχολιάζει η Ανέτε Μπίρσελ του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθώς όπως διευκρινίζει, οι διαφορές μεταξύ του Βίλντερς και της Λεπέν είναι μεγάλες. «Αυτό που τους συνδέει είναι η κριτική στην Ευρώπη και το μίσος στο ευρώ», επισημαίνει η Ανέτε Μπίρσελ. Πέραν τούτου, «συμμερίζονται την άποψη ότι μόνον από κοινού θα μπορέσουν να σημειώσουν επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ