Η Φινλανδία και η Ρωσία κλείνουν την «Αρκτική οδό» για τους πρόσφυγες

Η Φινλανδία υπέγραψε μια διμερή συμφωνία με τη Ρωσία, με την οποία απαγορεύει τη διέλευση μεταναστών από τα σύνορα των δύο κρατών.

Συγκεκριμένα, η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσω της  συγκεκριμένης συμφωνίας τα δύο μέρη επιδιώκουν να κλείσει η Αρκτική οδός με κατεύθυνση το Χώρο Σένγκεν.

Εφεξής, «μόνον οι υπήκοοι της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας (…) θα μπορούν να περνούν τα σύνορα μέσω των διελεύσεων Σάλα και Ράγια-Γιοοσέπι της βόρειας Φινλανδίας. Ο σκοπός αυτών των περιορισμών είναι να αντιμετωπιστεί η οργανωμένη παράνομη μετανάστευση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία, ισχύος έξι μηνών, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη μιας συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Σάουλι Νιινίστε και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις επιλυθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την τυπική επικύρωσή της στα δύο κράτη.

Να σημειωθεί, ότι πάνω από 1.700 αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Σύροι, εισήλθαν στο χώρο Σένγκεν μέσω αυτών των δύο συνοριακών φυλακίων τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Πολωνία δεν δέχεται πρόσφυγες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ