Η ΕΕ απαντά στο προσφυγικό με νέα στρατιωτική δράση στη Μεσόγειο

H EE ξεκινάει την Τετάρτη την δεύτερη φάση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στα πλαίσια της ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στη Μεσόγειο. Η επιχείρηση φέρει την επωνυμία «Σοφία».

Η απάντηση της ΕΕ στο δράμα των προσφύγων είναι να στείλει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο στο όνομα της πάταξης των διακινητών υψώνοντας μεγαλύτερα τείχη στην Ευρώπη-φρούριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων της επιχείρησης, οι στρατιώτες θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν ύποπτα πλοία και να τα ερευνούν έξω από τις ακτές της Λιβύης. Παράλληλα θα είναι δυνατή η σύλληψη ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τη διακίνηση προσφύγων, αναφέρει η Deutsche Welle.

Μέχρι σήμερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ περιορίζονταν στη συγκέντρωση πληροφοριών και στη διάσωση των προσφύγων. Η Γερμανία συμμετείχε στην πρώτη φάση ήδη από τον περασμένο Ιούνιο με την φρεγάτα «Σλέσβιχ Χολστάιν» και το πλοίο εφοδιασμού «Βέρα». Τα πλοία αυτά προβλέπεται να συμμετάσχουν και σε αυτή την δεύτερη φάση της επιχείρησης.

Στόχοι της επιχείρησης

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή των πλοίων ήδη την προηγούμενη εβδομάδα. Η εντολή προβλέπει τη συμμετοχή μέχρι και 950 στρατιωτών. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 320 στρατιώτες.

Στόχος της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση εγκληματικών ομάδων που δρουν κυρίως από τη Λιβύη. Εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο στη Λιβύη επικρατεί εμφύλιος πόλεμος και χάος, η ΕΕ θα δράσει εκτός των χωρικών υδάτων. Για το λόγο αυτό νομικά δεν απαιτείται προηγούμενη συναίνεση της Λιβύης αλλά ούτε και εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιχείρηση φέρει την επωνυμία «Σοφία» και ονομάστηκε έτσι επειδή ένα κοριτσάκι με αυτό το όνομα γεννήθηκε στη φρεγάτα «Σλέσβιχ Χολστάιν». Μέχρι σήμερα η επωνυμία της επιχείρησης ήταν EUNAVFOR Med.

Με πληροφορίες Deutsche Welle

 

Δείτε επίσης

Η Μέρκελ με τσαντόρ στη γερμανική τηλεόραση – ΒΙΝΤΕΟ

H Ελληνίδα αντιδήμαρχος της Βιέννης κατά της ακροδεξιάς

Για υποβάθμιση σεξουαλικών επιθέσεων σε πρόσφυγες κατηγορούνται οι γερμανικές αρχές

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.