«Η αστυνομία δεν συμπεριφέρεται ρατσιστικά»

«Η αστυνομία δεν συμπεριφέρεται ρατσιστικά»

Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε τις κατηγορίες ότι ελλοχεύει ρατσισμός στα στρώματα της αστυνομίας, κάτι που προέκυψε μετά από έρευνα, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι αρχές δεν είχαν καταφέρει επί μία δεκαετία να ξεσκεπάσουν μια νεοναζιστική οργάνωση, η οποία ευθύνεται για το θάνατο 9 μεταναστών.

«Η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν συμπεριφέρεται με ρατσιστικό τρόπο και δεν έχει πράξει ανάλογα στο παρελθόν», δήλωσε ο Τζένς Τέσκε, εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών, Χανς-Πίτερ Φρέντριχ. «Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς αυτούς». Η σχετική ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα μετά τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι λόγοι που η αστυνομία έχει αποτύχει να εντοπίσει τον πυρήνα της ομάδας που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός Έλληνα και 8 Τούρκων είναι η ανικανότητα των αρχών και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πόρισμα της έρευνας, λέγοντας «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναλυθούν διεξοδικά και ιδιαίτερα τα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προταθεί».

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι αρχές είχαν την εσφαλμένη εντύπωση πως μία ομάδα Τούρκων είχε σχηματιστεί στη Γερμανία με σκοπό να σκοτώνουν τους ομοεθνείς τους. Ένα μέλος της 11μελούς εξεταστικής επιτροπής, η Ήβα Χόεγκλ, αναστάτωσε τα συνδικάτα της αστυνομίας όταν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η σύγχυση προέκυψε «από την καχυποψία που υπάρχει εντός των αστυνομικών αρχών και της προκατάληψης, κάτι που συχνά φέρει την ρατσιστική σφραγίδα».

«Ακούσαμε τις κατηγορίες εναντίον της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και εκπλαγήκαμε», είπε ο Τέσκε.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σεμπάστιαν Ένταθι, αρνήθηκε ότι υπάρχει ρατσιστική διάθεση εντός της αστυνομίας λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχουν θέματα ρατσισμού εντός της αστυνομίας, αλλά νομίζω ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να επαναπροσδιορίζουν τα δικά τους στερεότυπα». Ο Ένταθι δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι μετανάστες, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία της αστυνομίας.

Η έρευνα σχετικά με τους φόνους μεταξύ των ετών 2000-2007 διεξήχθη παράλληλα με μια δίκη στο Μονακό, κατά την οποία η 38χρονη Μπεάτε Τσέπε κατηγορείται ότι εμπλέκεται στις δολοφονίες.

Η Τσέπε φέρεται να είναι η μόνη επιζήσασα της τριμελούς νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, η ύπαρξη της οποίας αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια. Οι δύο ακόμα άνδρες που συμμετείχαν στην οργάνωση βρέθηκαν το 2011 νεκροί έπειτα από μεταξύ τους συμφωνία ο ένας να σκοτώσει τον άλλον και κατόπιν να αυτοκτονήσει.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ