Η απάντηση του Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν για τον αδελφό του και τη CIA – Το γράμμα που έλαβε από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας – ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει δημοσίευμα της The Wall Street Journal που αναφέρει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, φέρεται να ήταν πληροφοριοδότης της CIA προτού δολοφονηθεί στη Μαλαισία το 2017.

Το δημοσίευμα επικαλείται μία ανώνυμη πηγή, ένα “πρόσωπο ενημερωμένο για το ζήτημα”, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες για τη σχέση του ετεροθαλή αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν είναι σαφείς.

Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal ο Κιμ Γιονγκ Ναμ ταξίδεψε τον Φεβρουάριο του 2017 στη Μαλαισία προκειμένου να συναντηθεί με τον σύνδεσμο του στη CIA, ωστόσο μπορεί να μην ήταν μόνο αυτός ο λόγος του ταξιδιού του.

“Ο ετεροθαλής αδελφός, ο οποίος ζούσε εκτός της Βόρειας Κορέας για αρκετά χρόνια και δεν διέθετε ουδεμία γνωστή βάση υποστηρικτών στην Πιονγκγιάνγκ, ήταν απίθανο να μπορεί να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τις εσωτερικές διεργασίες στη μυστικοπαθή χώρα”, ανέφεραν πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά το δημοσίευμα.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα πρόσθεσαν ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ βρισκόταν σε επαφή με μυστικές υπηρεσίες και άλλων χωρών, ιδίως της Κίνας.

Δύο γυναίκες κατηγορήθηκαν ότι δηλητηρίασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ ψεκάζοντας στο πρόσωπό του υγροποιημένο VX στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο του 2017. Η μία είναι υπήκοος Βιετνάμ και αποφυλακίστηκε τον Μάιο και η δεύτερη υπήκοος Ινδονησίας, η οποία αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο.

Αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ θεωρούν ότι η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ διατάχθηκε από την Πιονγκγιάνγκ, καθώς είχε επικρίνει τη δυναστική διακυβέρνηση της οικογένειας των Κιμ στη χώρα. Η Βόρεια Κορέα ωστόσο έχει διαψεύσει την κατηγορία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν συναντηθεί δύο φορές, στο Ανόι τον Φεβρουάριο και στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018. Παρά το ότι οι δύο άνδρες φάνηκαν να οικοδομούν προσωπική σχέση, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Μετά το δημοσίευμα της The Wall Street Journal, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει η CIA, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έλαβε μία θερμή επιστολή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτηρίζοντας “υπέροχη” την αλληλογραφία.

“Μόλις έλαβα μία υπέροχη επιστολή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν”, δήλωσε ο Τραμπ από το Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να εμπιστεύεται τη Βόρεια Κορέα, παρά την έλλειψη προόδου όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ, επειδή “κράτησε το λόγο της” και πρόσθεσε ότι κάτι καλό πρόκειται να συμβεί με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στη συνέχεια προχώρησε σε δημόσια διάψευση της είδησης ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ υπήρξε πληροφοριοδότης της CIA λέγοντας: “Έχω ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη πληροφορία και θα του έλεγα ότι αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να συνέβαινε υπό τη διοίκηση μου. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν θα το επέτρεπα ποτέ να συμβεί”.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή πληροφοριών: Reuters, The Guardian, The Wall Street Journal

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/Bloomberg Politics

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ