Η απάντηση του καπετάνιου του Nautical Geo στην τουρκική φρεγάτα όταν παρενόχλησε το γαλλικό ερευνητικό

Την απάντηση του ερευνητικού πλοίου “Nautical Geo“, όταν τουρκική φρεγάτα το προσέγγισε ανατολικά της Κρήτης και απαίτησε να να σταματήσει τις έρευνες στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED και να αποχωρήσει, έφερε στο φως της δημοσιότητας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

«Πραγματοποιούμε γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας»

Συγκεκριμένα, όταν η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε το γαλλικό ερευνητικό σκάφος, ο καπετάνιος, σύμφωνα με το Open, απάντησε: «Πραγματοποιούμε γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες πλοήγησης των ελληνικών αρχών. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα παραμένει και αυτή την ώρα, περίπου 30 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, όπως επίσης παραμένει στην περιοχή και το γαλλικό ερευνητικό πλοίο που συνεχίζει τη δραστηριότητά του για λογαριασμό της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το Open, στις 23.20, λίγες ώρες πριν το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών, στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι τουρκική ακταιωρός έκανε και πάλι την εμφάνισή της.

Ακριβώς στην οριογραμμή, η τουρκική ακταιωρός με το πλήρωμα του να έχει τα όπλα στα χέρια, βρισκόταν εκεί για 13′, ενώ στην περιοχή κινούταν και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή.

Δείτε το βίντεο από το Open:

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo

Να σημειωθεί πως το Σάββατο το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo και την έκδοση παράτυπης Νavtex.

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ