Γυναίκα πέθανε αφού πήρε Ozempic για να αδυνατίσει για τον γάμο της κόρης της – Τι υποστηρίζει ο σύζυγός της

Μια γυναίκα από την Αυστραλία, η οποία πήρε το Ozempic για να χάσει μερικά κιλά πριν από τον γάμο της κόρης της πέθανε από γαστρεντερική ασθένεια. Ο σύζυγός της τώρα προειδοποιεί ότι το φάρμακο «δεν αξίζει καθόλου».

Η Trish Webster, 56 ετών, συνταγογραφήθηκε με Ozempic για να τη βοηθήσει να φορέσει το φόρεμα των ονείρων της για τον γάμο της κόρης της.

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο απώλειας βάρους σε όλο τον κόσμο.

Το φάρμακο λειτουργεί μιμούμενο μια φυσική ορμόνη, την GLP-1, η οποία επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής από το στομάχι και τα έντερα, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προβλήματα προκύπτουν εάν το φάρμακο επιβραδύνει υπερβολικά το στομάχι ή φράξει τα έντερα.

Η εντερική απόφραξη ονομάζεται «ειλεός» — η FDA έλαβε 18 αναφορές σχετικά με αυτό σε άτομα που έπαιρναν Ozempic από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της, η Webster πήρε το Ozempic μαζί με τη συνταγογραφούμενη ένεση Saxenda, χάνοντας περίπου 35 κιλά σε πέντε μήνες, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης .

Ενώ τα φάρμακα βοήθησαν την Webster να αδυνατίσει γρήγορα, φέρεται να την αρρώστησαν.

Στις 16 Ιανουαρίου, λίγους μόλις μήνες πριν από το γάμο της κόρης της, ο σύζυγος της 56χρονης φέρεται να τη βρήκε αναίσθητη με ένα καφέ υγρό να ρέει από το στόμα της.

«Έβγαινε λίγο καφέ υλικό από το στόμα της και συνειδητοποίησα ότι δεν ανέπνεε και άρχισα να κάνω CPR», είπε ο Roy Webster στο «60 Minutes Australia» την περασμένη εβδομάδα. «Tην γύρισα στο πλάι γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει».

Η Webster πέθανε εκείνο το βράδυ, με την αιτία θανάτου της να αναφέρεται ως οξεία γαστρεντερική ασθένεια.

«Αν ήξερα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα το έπαιρνε», επέμεινε ο θλιμμένος σύζυγος. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσες να πεθάνεις από αυτό».

Ενώ ο θάνατος της Webster δεν έχει συνδεθεί επίσημα με τη χρήση Ozempic και Saxenda, ο σύζυγός της κατηγορεί τα φάρμακα αυτά. «Δεν θα έπρεπε να φύγει, ξέρεις. Απλά δεν αξίζει τον κόπο, δεν αξίζει καθόλου».

Σε μια δήλωση στο “60 Minutes Australia”, ο κατασκευαστής του Ozempic, Novo Nordisk, είπε ότι ο ειλεός αναφέρθηκε μόνο μετά την “ρύθμισή του μετά την κυκλοφορία”. Η Novo Nordisk και η Eli Lilly and Company, που κατασκευάζει το Mounjaro, μηνύονται στις ΗΠΑ για ισχυρισμούς ότι τα δημοφιλή τους φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως γαστροπάρεση ή «στομαχική παράλυση», που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η εταιρεία σημείωσε ότι «τα γαστρεντερικά συμβάντα (GI) είναι γνωστές παρενέργειες της κατηγορίας GLP-1». «Η ασφάλεια των ασθενών είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Lilly και συμμετέχουμε ενεργά στην παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την αναφορά πληροφοριών ασφάλειας για όλα τα φάρμακά μας», δήλωσε η Lilly στην The Post σε δήλωση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ