Αποκαλύφθηκαν τροφές που μιμούνται το Ozempic – Ποιες είναι οι καλύτερες για απώλεια βάρους

Οι Ozempic, Wegovy και Mounjaro έχουν αλλάξει ριζικά τον κόσμο της απώλειας βάρους. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα – πιθανώς στο ντουλάπι σας αυτήν τη στιγμή – που επηρεάζουν το σώμα όπως αυτά τα φάρμακα.

Η σεμαγλουτίδη είναι το ενεργό συστατικό αυτών των φαρμάκων, τα οποία δρουν μιμούμενα το GLP-1, μια ορμόνη στο σώμα σας που παράγεται όταν τρώτε.

Το GLP-1 διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης και επιβραδύνει την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο. Στέλνει επίσης σήματα στον εγκέφαλό σας, λέγοντάς του ότι δεν πεινάτε πια.

Ενώ το GLP-1 διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, η σεμαγλουτίδη διαρκεί για μέρες, καταστέλλοντας την όρεξη και οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους.

Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κάνουν το πεπτικό σας σύστημα να ανταποκρίνεται παρόμοια.

«Όταν η οικογένειά μου ανακαλύπτει ότι μελετώ την παχυσαρκία ή τον διαβήτη, μου λένε: «Ω, ποιο είναι το θαυμαστό φάρμακο; Τι πρέπει να πάρω; Τι πρέπει να κάνω;» είπε στο NPR αυτή την εβδομάδα ο Frank Duca , από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα .

«Και λέω, “να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες”» σημείωσε.

Επειδή οι φυτικές ίνες αφομοιώνονται πιο αργά από άλλες ενώσεις στα τρόφιμα, κινούνται μέσω του λεπτού εντέρου πιο αργά και διασπώνται όταν φτάσουν στο παχύ έντερο.

Εκεί, οι φυτικές ίνες πυροδοτούν την απελευθέρωση του GLP-1 συν PYY, μιας άλλης ορμόνης που μειώνει την όρεξη. Επειδή αυτή η διαδικασία διαρκεί ώρες, μπορεί να καταστείλει την όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μειώσει τη λαχτάρα μεταξύ των γευμάτων.

«Το PYY ρυθμίζει τον κορεσμό, δηλαδή πόσο καιρό περιμένετε ανάμεσα στα γεύματα», είπε ο Duca. “Η απελευθέρωση του PYY, εκτός από το GLP-1, μπορεί να αυξήσει το χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων».

Τα τρόφιμα με πρόσθετες φυτικές ίνες δεν σας βοηθούν όλα απαραίτητα να ελέγξετε την όρεξή σας. Οι ζυμώσιμες ίνες, σύμφωνα με τον Duca, είναι το καλύτερο είδος για τον έλεγχο της όρεξης και του βάρους.

Η βήτα γλυκάνη, για παράδειγμα, είναι μια ζυμώσιμη ίνα που βρίσκεται στο κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη και έχει αποδειχθεί ότι προάγει την απώλεια βάρους σε μελέτες σε ζώα.

«Τουλάχιστον στις ρυθμίσεις μας, ήταν μόνο η βήτα γλυκάνη που ήταν αποτελεσματική», αποκάλυψε ο Duca.

Άλλες ζυμώσιμες ίνες περιλαμβάνουν τη δεξτρίνη στα προϊόντα σίτου, ολιγοσακχαρίτες στα φασόλια, τα μπιζέλια και τις φακές, και πηκτίνη στα μήλα, τα αχλάδια και τις μπανάνες.

«Απλώς το να γνωρίζετε πόσες φυτικές ίνες τρώτε και να τις αυξάνετε, αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για τη βελτίωση της υγείας σας», επεσήμανε Duca. «Στη συνέχεια, μόλις αποκτήσετε τη συνήθεια να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με την προσθήκη περισσότερης βήτα γλυκάνης και κριθαριού».

Ο Duca ξεκαθαρίζει ότι τα τρόφιμα με πρόσθετες φυτικές ίνες μπορεί να μην έχουν το είδος των φυτικών ινών που προάγει την απώλεια βάρους.

«Οι εταιρείες ακούνε ότι πρέπει να αυξήσουν τις φυτικές ίνες στα φαγητά τους, αλλά στη συνέχεια πολλές φορές προσθέτουν φυτικές ίνες που δεν είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για εσάς. Είναι ο τύπος των ινών που περνάει ακριβώς από μέσα σας, χωρίς να προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών» υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ