Google Doodle: Τιμά την ημέρα του Συντάγματος της Δανίας

Το σημερινό Google Doodle γιορτάζει το Grundlovsdag ή την Ημέρα του Συντάγματος της Δανίας.

Το Grundlovsdag είναι η επέτειος του πρώτου συντάγματος της Δανίας, που υπογράφηκε σαν σήμερα το 1849 από τον βασιλιά Φρειδερίκο τον Η’, καθώς και το σημερινό σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1953.

Το Σύνταγμα της Δανίας αναθεωρήθηκε τέσσερις φορές: το 1866, το 1915, το 1920 και το 1953. Η πιο αξιοσημείωτη αναθεώρηση έγινε το 1915 μετά το κίνημα της ψήφου των γυναικών, το οποίο επέτρεψε στις γυναίκες να ψηφίζουν. Οι Δανοί δεν έχουν επίσημη διαδικασία τροποποίησης, επομένως κάθε έκδοση του Συντάγματος έπρεπε να γραφτεί από την αρχή.

Η Ημέρα του Συντάγματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη Δανία και γιορτάζει τη δημοκρατία της. Υπάρχουν ομιλίες από κορυφαίους πολιτικούς και μια σειρά πολιτικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της έπαρσης του Dannebrog, της σημαίας της Δανίας.

Σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, δεν υπάρχουν επίσημες παρελάσεις ή φεστιβάλ. Όμως λαμβάνουν χώρα κοινωνικές δραστηριότητες, όπως οι υπαίθριες συγκεντρώσεις, που ονομάζονται friluftsmøde. Οι πολίτες συγκεντρώνονται για πικνίκ σε δημόσια πάρκα και απολαμβάνουν κέικ, χοτ-ντογκ και μπύρες. Τραγουδούν επίσης λαϊκές μελωδίες και ύμνους μαζί σε αρμονία, γνωστά ως fællessang.

Το Google Doodle για την ημέρα του Συντάγματος της Δανίας

Google Doodle ημέρα του Συντάγματος της Δανίας

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ