Google Doodle: Γιορτάζει το ρύζι jollof

Το σημερινό Doodle γιορτάζει το ρύζι jollof, ένα βασικό πιάτο της Δυτικής Αφρικής που σιγοβράζεται σε μειωμένες ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και τοπικά μπαχαρικά. Η καλεσμένη καλλιτέχνης Haneefah Adam με έδρα τη Νιγηρία δημιούργησε το έργο τέχνης και ο Σενεγαλέζος μουσικός της τζαζ, Hervé Samb, δημιούργησε το soundtrack.

Την ημέρα αυτή κάθε χρόνο, οι αγρότες ρυζιού φυτεύουν και θερίζουν μια πλούσια σοδειά, και μάγειρες σε όλη τη Δυτική Αφρική ετοιμάζονται να φτιάξουν φρέσκο ​​jollof. Γνωστό και ως benachin και thieboudienne, το ρύζι jollof είναι ένα γεύμα σε ένα δοχείο που προέρχεται από τη φυλή Wolof τον 14ο αιώνα. Η Αυτοκρατορία των Γουλόφ, που διοικούσε μέρη της σύγχρονης Σενεγάλης, της Γκάμπια και της Μαυριτανίας, διέδωσε το jollof σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική.

Αν και το ρύζι jollof μαγειρεύτηκε παραδοσιακά με ψάρι για δείπνο, οι Αφρικανοί σήμερα απολαμβάνουν επίσης αυτό το αλμυρό πιάτο για πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, και συχνά αντικαθιστούν το ψάρι με κοτόπουλο, βοδινό ή κατσίκι.

Κάθε χώρα έχει προσθέσει τη δική της περιστροφή στη συνταγή και οι Δυτικοαφρικανοί κάνουν χιουμοριστικές πλάκες για το ποιος φτιάχνει το καλύτερο jollof. Αυτές οι φιλικές αντιπαλότητες, γνωστοί ως «Πόλεμοι Jollof», έχουν γίνει ένα αφρικανικό πολιτισμικό φαινόμενο.

Οι Νιγηριανοί και οι Γκανέζοι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί για το ποιος κάνει το καλύτερο jollof — και για καλό λόγο. Υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο μορφών μαγειρέματος. Για παράδειγμα, οι Νιγηριανοί χρησιμοποιούν ρύζι με μακριά κόκκους που απορροφά περισσότερα μπαχαρικά, ενώ οι Γκανέζοι χρησιμοποιούν ρύζι μπασμάτι με πιο αρωματική γεύση.

Ποιος φτιάχνει τελικά το καλύτερο jollof; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε είναι να δοκιμάσετε όσες περισσότερες ποικιλίες μπορείτε!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ