Google Doodle: 144 χρόνια από τη γέννηση του Gama Pehlwan

Αφιερωμένο στον Gama Pehlwan, είναι το Google Doodle.

Ο Gama Pehlwan θεωρήθηκε ευρέως ένας από τους καλύτερους παλαιστές όλων των εποχών. Παρέμεινε αήττητος σε όλους τους διεθνείς αγώνες του και κέρδισε το όνομα «The Great Gama». Το Doodle —δημιουργημένο από την καλλιτέχνη Vrinda Zaveri— γιορτάζει τα επιτεύγματα του Gama Pehlwan στο ρινγκ, αλλά και την επίδραση που έφερε στην ινδική κουλτούρα.

Η παραδοσιακή πάλη στη Βόρεια Ινδία άρχισε να αναπτύσσεται γύρω στις αρχές του 1900. Οι μετανάστες της κατώτερης τάξης και της εργατικής τάξης διαγωνίζονταν σε βασιλικά γυμνάσια και κέρδιζαν την εθνική αναγνώριση στα πλούσια τουρνουά. Κατά τη διάρκεια αυτών των τουρνουά, οι θεατές θαύμαζαν τη σωματική διάπλαση των παλαιστών και εμπνέονταν από τον πειθαρχημένο τρόπο ζωής τους.

Η ρουτίνα προπόνησης του Gama περιελάμβανε 500 lunges και 500 pushups σε ηλικία μόλις 10 ετών. Το 1888, αγωνίστηκε σε έναν διαγωνισμό lunge με περισσότερους από 400 παλαιστές από όλη τη χώρα και κέρδισε. Η επιτυχία του στον διαγωνισμό του χάρισε φήμη σε όλες τις βασιλικές πολιτείες της Ινδίας. Μόλις έγινε 15 ετών άρχισε την πάλη. Μέχρι το 1910, οι άνθρωποι διάβαζαν ινδικές εφημερίδες με τίτλους που επαινούσαν τον Γκάμα ως εθνικό ήρωα και παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο Γκάμα θεωρείται επίσης ήρωας που έσωσε τις ζωές πολλών Ινδουιστών κατά τη διχοτόμηση της Ινδίας το 1947. Πέρασε τις υπόλοιπες μέρες του μέχρι τον θάνατό του το 1960 στη Λαχόρη, η οποία έγινε μέρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν.

Κέρδισε πολλούς τίτλους κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κυρίως τις ινδικές εκδοχές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Βαρέων Βαρών (1910) και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πάλης (1927), όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Τίγρη» μετά το τουρνουά. Του δόθηκε μάλιστα ένα ασημένιο μαχαίρι από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας κατά την επίσκεψή του στην Ινδία για να τιμήσει τον μεγάλο παλαιστή. Η κληρονομιά του Gama συνεχίζει να εμπνέει τους σύγχρονους μαχητές. Ακόμη και ο Bruce Lee είναι γνωστός θαυμαστής και ενσωματώνει πτυχές της προετοιμασίας του Gama στη δική του ρουτίνα προπόνησης!

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ