Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε απόσταση οι συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή τους – Η δήλωση του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου

O επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αναφερόμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό μιας διαμάχης δεκαετιών σχετικά με τα εξαιρετικά αμφισβητούμενα και ανεκτίμητης αξίας Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «ακόμα σε κάποια απόσταση».

Τα σχόλιά του ήρθαν μία ημέρα αφότου το μουσείο του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι διεξάγει “εποικοδομητικές” συνομιλίες με την Αθήνα για να «μοιραστούν»  τα αρχαία γλυπτά, δημιουργώντας την προοπτική ότι οι ζωφόροι θα μπορούσαν να δανειστούν πίσω στην Ελλάδα.

“Ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία όπου κάποια στιγμή κάποια από τα γλυπτά θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπου, φυσικά, είχαν αρχικά τοποθετηθεί”, δήλωσε ο Όσμπορν σε ένα πολιτικό podcast το οποίο δημιουργεί.

“Και σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα μας δανείζει κάποιους από τους θησαυρούς της, και κάναμε μεγάλη πρόοδο σε αυτό, αλλά είμαστε ακόμα σε κάποια απόσταση από οποιαδήποτε συμφωνία”, λέει.
Εμφανιζόμενος πρόθυμος να περιορίσει τις προσδοκίες ότι επίκειται οποιαδήποτε δανειακή συμφωνία, ο Όσμπορν – πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου – σημείωσε ότι μιλούσε από τη Νέα Υόρκη και όχι από τη βρετανική πρωτεύουσα.

“Θα ήμουν στο Λονδίνο αν ήμασταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας με την Ελλάδα γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα”, πρόσθεσε.  Ο Όσμπορν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση των Εργατικών που εξελέγη τον Ιούλιο και της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ, του έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο επίμαχο θέμα.

Ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου φιλοξένησε την Τρίτη τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.  Η συνάντηση έγινε ένα χρόνο αφότου ο προκάτοχος του Στάρμερ, ο Ρίσι Σουνάκ,, ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον ηγέτη της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά.

Στο podcast του, ο Όσμπορν σημείωσε: “Ο Στάρμερ είπε ότι αυτό είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση.  “Και, επομένως, δεν είναι το ίδιο με τον Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος αρνήθηκε να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό… τον έστησε κατά κάποιο τρόπο. Έτσι, μου φαίνεται ένας πιο λογικός και διπλωματικός τρόπος να προχωρήσουμε”.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που ονομάζονται επίσης και Ελγίνεια Μάρμαρα, αποτελούν πηγή διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας για πάνω από δύο αιώνες, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα γλυπτά λεηλατήθηκαν το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν “νόμιμα” από τον Έλγιν και στη συνέχεια πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ