Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν είναι λύση, είναι ελιγμός» – Η απάντηση του πρόεδρου του Μουσείου της Ακρόπολης

«Ως ελιγμό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης. τη δήλωση του πρόεδρου του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

«Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του», είπε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Νωρίτερα, ο George Osborne δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη του στο LBC  ότι “πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία” με την Ελλάδα για μία διευθέτηση διαμοιρασμού, ώστε να μοιραστούν τα έργα τέχνης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.

Όπως υποστήριξε: “Στο Βρετανικό Μουσείο (σ.σ. τα γλυπτά) αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, της Κίνας, της Ινδίας, και άλλων τόπων της Μεσογείου.”

“Στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί, όπου και οι τρεις μπορούμε να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα σωρό προϋποθέσεων, χωρίς ένα σωρό από κόκκινες γραμμές.” “Εάν και η μία και η άλλη πλευρά λένε ότι δεν δίνουμε τίποτα, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.” 

Όταν ο δημοσιογράφος Andrew Marr υπέδειξε στον κ. Osborne ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι “θα μπορούσατε να στείλετε μερικά από αυτά στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια πίσω στο Λονδίνο “.

Ο κ. Osborne απάντησε: “Γι’ αυτό το είδος διευθέτησης μιλώ. Οι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να πρέπει να καταλήξουν σε κάτι τέτοιο, ώστε και να μπορεί κάποιος να τα δει μέσα στην αίγλη τους στην Αθήνα, και να τα δει ανάμεσα στα απαυγάσματα άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο “.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει τα γλυπτά, επειδή κρατούνται για το κοινό σύμφωνα με το νόμο, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο νόμος αυτός δεν θα αλλάξει, και ότι εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο να αποφασίσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ