ΓΚΑΛΟΠ: Οι Αμερικανοί θέλουν τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στο πλευρό της Ελλάδας

Οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν η χώρα τους να συνεχίσει να βρίσκεται εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ενώ πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες που πρέπει οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν ως τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχό τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με τον υποψήφιο Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανιζόταν διχασμένη, μέχρι πρότινος.

Η δημοσκόπηση του YouGov, που δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπίστωσε ότι το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ εάν τους επιτεθούν. Μόλις το 13% λέει ότι η χώρα δεν πρέπει να τηρήσει αυτή τη δέσμευση και το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουροι.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ερωτηθέντες εξέφρασαν τη μεγαλύτερη υποστήριξη για υπεράσπιση συμμάχου στο ΝΑΤΟ, για το Ηνωμένο Βασίλειο (63%) ακολουθούμενο από τη Γαλλία (58%), την Γερμανία (55%), την Πολωνία (54%), την Φινλανδία (54%) και την Ελλάδα (52%). Η Σουηδία, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή στη Συμμαχία, συγκέντρωσε το 58% της υποστήριξης, σύμφωνα με την έρευνα.

Η διάταξη του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περιγράφει ότι μια επίθεση σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα τα μέλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας μετρήσεων YouGov, (σε δείγμα 1.562 ενηλίκων με περιθώριο λάθους 3%), το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, εάν αυτοί δεχτούν επίθεση. Μόλις το 13% λέει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να τηρήσουν την εν λόγω δέσμευση, ενώ το 26% δεν ήταν σίγουρο για την απάντηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται αμέσως μετά την αρνητική ρητορική που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 54% των Αμερικανών αποδοκιμάζει έντονα ή λιγότερο την άποψη του Trump για το ΝΑΤΟ, ενώ το 23% την εγκρίνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ