Γερμανία: Νέα προειδοποίηση για την Όμικρον από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ”

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Lothar Wieler, κάλεσε τους Γερμανούς να μειώσουν τις κοινωνικές τους επαφές ενόψει Χριστουγέννων, ώστε να καθυστερήσει η εξάπλωση της Όμικρον.

Επίσης, προειδοποίησε ότι η Όμικρον θα προκαλέσει νέο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

“Όλοι θέλουμε να περάσουμε τις γιορτινές ημέρες με την οικογένεια και τους φίλους μας, αλλά πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να βεβαιώσουμε ότι τα Χριστούγεννα δεν θα είναι η αφετηρία της Όμικρον” υπογράμμισε.

Ο Lothar Wieler επισημαίνει ακόμη ότι με τον ενισχυτικό εμβολιασμό η προστασία από τη μόλυνση φθάνει στο 75% και υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρα προτιμότερο η ανοσία να επιτευχθεί με το εμβόλιο από ό,τι με τη μόλυνση. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού, σημειώνει ότι «η ζωή και η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πιο πολύτιμες από ό,τι η προστασία των ατόμων από μια ένεση».

«Η Όμικρον θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, θα έρθει το πέμπτο κύμα. Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά το τρέχον επίπεδο κρουσμάτων, έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε το “κύμα Όμικρον” επίπεδο», δηλώνει ο επικεφαλής του γερμανικού επιστημονικού Ινστιτούτου στο περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει εμφατικά: «Αυτό επιτυγχάνεται εμβολιάζοντας, εμβολιάζοντας, εμβολιάζοντας, φορώντας συνεχώς μάσκες, περιορίζοντας τις επαφές, ακυρώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις, κλείνοντας hotspots όπως τα κλαμπ, ελέγχοντας αν τηρούνται οι κανόνες πχ στα εστιατόρια και αυξάνοντας τα μέτρα προστασίας σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας».

Ανησυχώ ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν και πάλι λόγω μείωσης των αριθμών και κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, σημειώνει.

Παραλλαγή Όμικρον

Η Όμικρον και τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από την «Όμικρον», ο διακεκριμένος επιστήμονας εξηγεί ότι οι δύο δόσεις δεν προστατεύουν από τη μόλυνση, αλλά «με τον ενισχυτικό εμβολιασμό η προστασία από μόλυνση βελτιώνεται περίπου στο 75%, το οποίο είναι πολύ», ενώ προσθέτει ότι το νέο έτος θα έχουμε εμβόλιο προσαρμοσμένο στη νέα παραλλαγή.

Στην ερώτηση «πότε θα έχουμε νικήσει την πανδημία», ο Lothar Wieler αναφέρεται στη δημιουργία ανοσίας του πληθυσμού: «Την πανδημία θα την έχουμε νικήσει, όταν όλοι θα έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και θα έχουν ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης». Τότε, συνεχίζει, θα περάσουμε στην ενδημική κατάσταση. «Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί, αλλά η εξέλιξη της νόσου και τα κύματα δεν θα είναι τόσο μεγάλα. Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Το ξαναλέω όμως, είναι καλύτερα να αποκτήσει κανείς ανοσία μέσω εμβολιασμού παρά μέσω μόλυνσης. Ξεχνάμε ότι υπάρχει η χρόνια Covid και κάποιοι ασθενείς αδυνατούν να εργαστούν για μήνες. Ακόμη και σε παιδιά υπάρχουν προβλήματα. Η ανοσία του πληθυσμού είναι ο στόχος – και για ολόκληρο τον κόσμο. Μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να εμβολιάζονται μόνο ορισμένες ομάδες κινδύνου, άτομα με υποκείμενη νόσο, έγκυοι».

Ερωτώμενος σχετικά με τους αρνητές της πανδημίας ή των εμβολίων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» εκτιμά ότι οι επίμονες αρνητές του κορονοϊού δεν μπορούν να προσεγγιστούν, είναι «ιδεολογικά τελειωμένοι».

Κάνει ωστόσο τον διαχωρισμό με εκείνους οι οποίοι δεν είναι σίγουροι αν πρέπει να εμβολιαστούν, επειδή υπάρχουν κάποιες αναλήθειες γύρω από το θέμα. «Αυτούς μπορεί κανείς να τους προσεγγίσει», εξηγεί και αναφέρει ότι πολλές φορές στο τρένο τον προσεγγίζουν συνεπιβάτες του και του υποβάλλουν ερωτήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ