Γερμανία: Η κεντροαριστερά κερδίζει έδαφος μειώνοντας τις προοπτικές της Μέρκελ

Τρία γερμανικά κόμματα που κλίνουν αριστερά είναι σε θέση σήμερα να κερδίσουν αρκετή υποστήριξη συνδυαστικά ώστε να εκδιώξουν από την Καγκελαρία την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild σήμερα.

Η εφημερίδα ανέφερε πριν την δημοσίευση ότι ήταν η πρώτη φορά μετά από “πολύ καιρό” που ένας συνασπισμός κομμάτων αριστερότερα του κέντρου θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να εκδιώξει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) από την εξουσία.

Τα τρία κόμματα έχουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό μετά τις τελευταίες εκλογές του 2013 αλλά επέλεξαν να μην συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους λόγω της συνεχιζόμενης αντίδρασης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σε συνεργασίες που περιλαμβάνουν το σκληροπυρηνικό κόμμα της Αριστεράς Die Linke.

Μετά από αυτό η υποστήριξη των εν δυνάμει ψηφοφόρων μειώθηκε και για τα τρία κόμματα ώστε πριν τη δημοσκόπηση του INSA να απέχει πολύ από μια πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να αποσπάσουν 30-31%, ποσοστό που δεν άλλαξε από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Αριστερά θα μπορούσε να κερδίσει ένα επίσης αμετάβλητο 10% ενώ και οι Πράσινοι εμφανίστηκαν σταθεροί, με ένα 7%, φέρνοντας το συνολικό ποσοστό των τριών αριστερών κομμάτων σε 48%.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπολείπονταν μόνο 47% των ψήφων για να μοιραστεί μεταξύ των άλλων τριών κομμάτων που αναμένεται να υπερβούν το όριο του 5% για να μπουν στην επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 2.028 ατόμων.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και το συνεργαζόμενο βαυβαρικό κόμμα θα κέρδιζαν 30%, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) 5% και τα υπόλοιπα, μικρά κόμματα κάτω από το όριο του 5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πάγωσε το πλατό – Τι της… έφυγε την ώρα που παρουσίαζε εκπομπή;

Βρυξέλλες – Το εντυπωσιακό εστιατόριο κάτω από το νερό – ΒΙΝΤΕΟ

Αποκάλυψη-φωτιά: Ο Σόιμπλε είχε πείσει 15 Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ για το Grexit το 2015

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ