Γερμανία: Επαφές Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων

Γερμανία: Επαφές Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων

 

Τρεις εβδομάδες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου ξεκινούν σήμερα οι πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος επαφών, στελέχη των Πρασίνων τονίζουν ότι προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με τη δέουσα σοβαρότητα, παράλληλα όμως, εφιστούν την προσοχή στις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο στρατοπέδων όσον αφορά τα περιεχόμενα των προγραμμάτων τους. Το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας πάντως, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο μετά και τη δριμεία κριτική που άσκησαν χθες οι Πράσινοι στην κυβέρνηση για την πολιτική της έναντι των προσφύγων, με αφορμή την τραγωδία στη Λαμπεντούζα.

Ο Πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίφριντ Κρέτσμαν, που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα των Πρασίνων, ζήτησε να γίνουν σοβαρές συνομιλίες με το στρατόπεδο της Άγκελα Μέρκελ: «Ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και να κυβερνήσει τη χώρα», λέει σε σημερινή του συνέντευξη προς την Südwestpresse. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα αυτή την πρόκληση». Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, η κυβερνητική συνεργασία θα είναι δυνατή μόνον «εάν αποτυπώνονται σε αυτή ξεκάθαρα ‘πράσινα’ στοιχεία, όπως ο οικολογικός εκσυγχρονισμός της οικονομίας ή το άνοιγμα της Γερμανίας προς τους μετανάστες».

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Σίλβια Λέρμαν, επίσης μέλος της «πράσινης» διαπραγματευτική ομάδας, υπογραμμίζει προς τη σημερινή Kölner Stadt-Anzeiger ότι «τα σημεία σύγκλισης είναι λίγα, το γνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες». Ως βασικό εμπόδιο αναφέρει τις διαφορές όσον αφορά την πολιτική έναντι των προσφύγων.

 

Σκεπτικισμός στη βάση του κόμματος

Η βάση του κόμματος αντιμετωπίζει μάλλον με κριτική διάθεση τις διερευνητικές αυτές επαφές με τους Χριστιανοδημοκρατες/Χριστιανοκοινωνιστές. Εντούτοις υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν τη διεξαγωγή σοβαρών συνομιλιών, όπως δείχνει δημοσκόπηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Φραντς Γιόσεφ Γιουνγκ, πρώην υπουργός Άμυνας και Εργασίας, κάλεσε το κόμμα του να είναι ανοιχτό σε νέες συνεργασίες. «Πολλά μέλη μας, ακόμη και από τη συντηρητική πτέρυγα, γνωρίζουν ότι από άποψη στρατηγικής έχει έρθει η ώρα να αξιολογήσουμε εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασιών με τους Πράσινους», λέει προς την Leipziger Volkszeitung, συμπληρώνοντας: «Είναι η ώρα να σπάσουν τα ταμπού στο πεδίο των κυβερνητικών συνεργασιών. Αυτό ισχύει και για την Ένωση (σσ. CDU/CSU)».

Οι πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων είναι μηδαμινές, εκτιμά πάντως ο Μίχαελ Χούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW). Μιλώντας στην Stuttgarter Nachrichten θεωρεί ότι «εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στο θέμα της ενεργειακής στροφής. Και τα δύο κόμματα θέλουν να την προωθήσουν, ωστόσο θα είχαν τεράστιες διαφωνίες όσον αφορά τα ενδεδειγμένα εργαλεία». Ανυπέρβλητες διαφορές βλέπει ο ίδιος και στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ