Γερμανία: Άρματα μάχης Marder και συστοιχία Patriot στέλνει στην Ουκρανία – Το «ευχαριστώ» Ζελένσκι

Στην αποστολή περίπου 40 τεθωρακισμένων Marder, αλλά και ενός αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, στην Ουκρανία θα προχωρήσει η Γερμανία.

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για βομβαρδισμούς, σειρήνες αεροπορικής επίθεσης ήχησαν στην Ουκρανία

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ, η Γερμανία επιθυμεί να παραδώσει στην Ουκρανία περίπου 40 Marder, πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου. Παράλληλα, θα παραδοθεί στην Ουκρανία και ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot από τα γερμανικά αμυντικά αποθέματα. Η παράδοση του αναφερόμενου συστήματος, θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, σύμφωνα με τον Χέμπεστραϊτ.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στα οχήματα Marder θα γίνει στη Γερμανία και θα έχει διάρκεια περίπου οκτώ εβδομάδων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Νέα στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ και Γερμανία στην Ουκρανία

Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον οποίο ευχαρίστησε για το «πανίσχυρο αμυντικό πακέτο» που θα στείλει το Βερολίνο και θα βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούσουν τους Ρώσους στρατιώτες και να υπερασπιστούν τις πόλεις τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν κι άλλα θέματα αμυντικής συνεργασίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, Ζελένσκι και Σολτς συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Γερμανία για τα άρματα μάχης Marder και άλλο εξοπλισμό που θα διαθέσει στο Κίεβο.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ είπε ότι μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό της, τον Λόιντ Όστιν, ώστε οι δύο χώρες να συντονίσουν την αποστολή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Μαζί με τους συμμάχους μας, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, με ενότητα, αλληλεγγύη και στενό συντονισμό», είπε η Λάμπρεχτ.

Αυτή την εβδομάδα, και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ζελένσκι, εξάλλου, συναντήθηκε στο Κίεβο με δύο Αμερικανούς γερουσιαστές, τους Τζακ Ριντ και Άνγκους Κινγκ, με τους οποίους συζήτησε την κατάσταση στο μέτωπο και «τον κίνδυνο πιθανής κλιμάκωσης», λίγες ώρες αφού ξεκίνησε η μονομερής εκεχειρία, που ανακοίνωσε η Ρωσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ