Γενεύη: Διαδηλωτής ντύθηκε… Πούτιν – Ζητεί την απελευθέρωση του Ναβάλνι – ΦΩΤΟ

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γενεύη, όπου θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Την Τρίτη, μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν και ένας άνδρας ο οποίος, παριστάνοντας τον Ρώσο Πρόεδρο, ζητούσε την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, φορούσε στρατιωτικό παντελόνι και ήταν γυμνός από τη μέση και πάνω, δηλαδή όπως έχει εμφανιστεί σε πολλές φωτογραφίες από διακοπές του ο ίδιος ο Πούτιν. Ο Αλεξάντερ Λιουμπούσκιν φορούσε μια μάσκα με την μορφή του Πούτιν και καθόταν σε ένα παγκάκι μιας ηλιόλουστης πλατείας της Γενεύης προσποιούμενος ότι πίνει βότκα. Δίπλα του υπήρχε ένα ψεύτικο πιστόλι και ένα μπουκάλι που δήθεν περιείχε τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, ο οποίος, σύμφωνα με Γερμανούς γιατρούς, χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι στη Σιβηρία. Βεβαίως, το Κρεμλίνο αρνείται ότι διέταξε την δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα.

Όταν ο διαδηλωτής ρωτήθηκε αν αναμένει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση των δύο ηγετών που θα γίνει σε μια επιβλητική έπαυλη του 18ου αιώνα με θέα στη λίμνη της Γενεύης, απάντησε: “Μα φυσικά. Αν όχι, θα διακόψω την ροή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου”.

Κοντά στον Λιουμπούσκιν ήταν μερικές δεκάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του Ναβάλνι από ρωσική φυλακή, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών. Οι διαδηλωτές φώναζαν “Ρωσία χωρίς τον Πούτιν” δίπλα σε ένα πόστερ με τον Ναβάλνι.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα θέσει στη συνάντηση το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκονται τα πυρηνικά και οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και η υπόθεση Ναβάλνι.

Μια διαδηλώτρια, η Μαρία Κνιάζεβα, εξέφρασε την ελπίδα ο Μπάιντεν να θέσει ευθέως στον Πούτιν την υπόθεση Ναβάλνι. “Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να προηγούνται στρατηγικά ζητήματα, αλλά αν ο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες δεν ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα τότε ποιος θα το κάνει;”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Γενεύη φιλοξενεί το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και είναι κέντρο ακτιβισμού. Η κόρη του Ναβάλνι παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό του πατέρα της ένα βραβείο “ηθικού θάρρους” σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Σύνοδο της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία.

Πηγή: AP, χρήστης twitter MavkaSlavka

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ