Γάζα: «Ανταλλαγή αιχμαλώτων μόνο κατόπιν εκεχειρίας» λέει η Χαμάς – Η έκκληση του ΟΗΕ για να σωθούν τα παιδιά

Οποιαδήποτε ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους μπορεί να γίνει μόνον κατόπιν εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε σήμερα ο Οσάμα Χαμντάν, κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς.

Καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και εκπροσώπων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, ο Χαμντάν παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό κατά την οποία επαναλάμβανε τους όρους της Χαμάς: τερματισμός των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές που εγκατέλειψαν.

«Το τελευταίο διήμερο, το κίνημα παρουσίασε τη θέση του σχετικά με την πρόταση που κατέθεσαν οι αδελφοί μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο. Επιβεβαιώσαμε τους όρους μας για την επίτευξη εκεχειρίας: πλήρη αποχώρηση (των στρατευμάτων) από τη Λωρίδα της Γάζας και επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές που εγκατέλειψαν, ιδίως στο βόρειο τμήμα», είπε ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου υπολογίζεται πως παρέμειναν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αψηφώντας τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταφέρει να παραδώσουν επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα από τις 23 Ιανουαρίου. Οι ισραηλινές αρχές έχουν αρνηθεί την πρόσβαση σε οχηματοπομπές του ΟΗΕ, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη προχώρησαν σήμερα σε ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας – την πρώτη μιας σειράς ανάλογων επιχειρήσεων που θα ακολουθήσουν.

Απευθυνόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση, ο Χαμντάν τόνισε: «Λέμε στην Ουάσινγκτον ότι πιο σημαντικό από την αποστολή (ανθρωπιστικής) βοήθειας είναι να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων στο Ισραήλ».

Η Ουάσινγκτον ζητάει από τη Χαμάς να αποδεχθεί μια «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο Κάιρο μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και διεθνών μεσολαβητών, ανάμεσά τους το Κατάρ.

«Έχουμε την ευκαιρία (να επιτύχουμε) μια άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να οδηγήσει ομήρους πίσω στα σπίτια τους, να επιτρέψει μια σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους, την οποία έχουν απεγνωσμένα ανάγκη και που θα μπορούσε κατόπιν να δημιουργήσει συνθήκες μιας μόνιμης επίλυσης» της σύρραξης, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ουάσινγκτον.

«Εναπόκειται στη Χαμάς να αποφασίσει εάν είναι έτοιμη να στηρίξει αυτήν την κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, η χώρα του οποίου διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις, υποσχέθηκε να επιδείξει «επιμονή προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η συμφωνία θα συναφθεί». «Παρά τις προσπάθειες εκείνων που επιχειρούν να υπομονεύσουν την ειρήνη, εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε το τέλος του ανθρώπινου πόνου, θέλουμε οι όμηροι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την άφιξη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό πολιορκία Γάζα, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» και όπου η Ουάσινγκτον έχει καταφύγει σε ρίψεις αέρος.

«Το Ισραήλ πρέπει να μεγιστοποιήσει κάθε δυνατό μέσο, κάθε δυνατή μέθοδο, προκειμένου να φθάσει η βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη», υπογράμμισε, ζητώντας από τη χώρα αυτή να ανοίξει περισσότερα μεθοριακά περάσματα προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Χρειάζονται περισσότερα περάσματα. Χρειάζεται να εισέλθει περισσότερη βοήθεια. Και μόλις η βοήθεια εισέλθει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα φθάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Επομένως, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις προς αυτό κάθε ημέρα, διότι η κατάσταση όπως έχει, είναι απλά απαράδεκτη», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

ΟΗΕ: Έκκληση να «πλημμυρίσει» η Γάζα με βοήθεια ώστε να σωθούν τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα

Παράλληλα, ο ΟΗΕ κάλεσε  τον κόσμο να “πλημμυρίσει” τη Γάζα με βοήθεια προκειμένου να σωθούν τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, μετά την επίσκεψή του σε δύο νοσοκομεία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

“Τα παιδιά έχουν αρχίσει να πεθαίνουν από την πείνα (…) αυτό δεν πρέπει να είναι μια προειδοποίηση κινδύνου όπως οι άλλες”, δήλωσε σήμερα ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για ανησυχητικές σκηνές λιμοκτονούντων παιδιών αφού παρέδωσε βοήθεια σε δύο νοσοκομεία του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Kamal Adwan, του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου της βόρειας Γάζας, είπαν στην ομάδα του ΟΗΕ πως “τουλάχιστον δέκα παιδιά πέθαναν από λιμό”, δήλωσε ο Άχμεντ Νταχίρ, επικεφαλής της αποστολής, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το παλαιστινιακό έδαφος το οποίο ρημάζει ο πόλεμος.

Από τότε, το υπουργείο Υγείας της Γάζας, την οποία διοικεί η Χαμάς, ανέφερε πως ο αριθμός των θανάτων παιδιών στο νοσοκομείο που οφείλονται σε υποσιτισμό και αφυδάτωση έφθασε τα 15 και πως έξι βρέφη που υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

“Αν δεν είναι τώρα, πότε θα είναι η ώρα (…) να πλημμυρίσει η Γάζα με τη βοήθεια την οποία έχει ανάγκη; Αυτό είναι που πρέπει να δούμε να συμβαίνει”, υπογράμμισε ο Λέρκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ