Γαλλία: Πλιάτσικο, πυρκαγιές και 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους – Νεκρός 50χρονος στην Γουιάνα από αδέσποτη σφαίρα

Για μία νέα νύχτα βίαιων επεισοδίων ετοιμάζονται οι αρχές στην Γαλλία, που έχουν επιστρατεύσει 45.000 αστυνομικούς, τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα.

Η Γαλλία στις φλόγες: Νεκρός 19χρονος που έπεσε από ταράτσα

Τόσο η Ναντέρ όσο και άλλα προάστια έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης με τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού την περασμένη Τρίτη. Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σήμερα το βράδυ, Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF.

Ταυτόχρονα ο Ζεράλ Νταρμανέν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν τα επεισόδια συνεχιστούν. Όπως εξήγησε οι αρχές αναμένουν να δουν πως θα κυλίσει η σημερινή νύχτα και στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος θα αποφασίσει.

Γαλλία: Τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας στους δρόμους – Διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ ζητά η κυβέρνηση

Από τις 21:00 τοπική ώρα όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταματάνε, ενώ στο προάστιο Κλαμάρ του Παρισιού ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 06:00 τα ξημερώματα. Το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε επίσης την πώληση πυροτεχνημάτων, κροτίδων, δοχείων βενζίνης και άλλων χημικών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές εναντίον των αστυνομικών.

Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ένας 50χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γουιάνα από «αδέσποτη» σφαίρα που είχε στόχο αστυνομικούς. Ένας 19χρονος που πήδηξε από όροφο σούπερ μάρκετ, το οποίο έγινε στόχος στις βίαιες διαδηλώσεις στην Γαλλία είναι νεκρός σύμφωνα με την εισαγγελία της Ρουέν. Ο 19χρονος έπεσε την Πέμπτη στο κενό και τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός.

Λεηλασίες και πάνω από 900 συλληφθέντες

Ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εκατοντάδων συλληφθέντων στα επεισόδια της Πέμπτης είναι τα 17 έτη, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και παιδιά 13 ετών. Επιπλέον τόνισε ότι αναμένει από τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat και το TikTok, να δώσουν στις αρχές τα ονόματα και τα στοιχεία όσων υποκινούσαν τους διαδηλωτές σε πράξεις βίας για να διωχθούν ποινικά. Συνολικά έχουν συλληφθεί περισσότερα από 900 άτομα για τις ταραχές.

Η γαλλική κυβέρνηση και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έχουν κάνει έκκληση στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και να μην τα αφήσουν να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Νωρίτερα το Γαλλικό  πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές μπροστά στο δημαρχείο της Λιόν.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλιάτσικο που έγινε σε καταστήματα σε όλη την χώρα, ενώ λεηλατήθηκε και κατάστημα της Apple στο Στρασβούργο. Δύο εμπορικά κέντρα τυλίχθηκαν στις φλόγες και οι καταστροφές είναι τεράστιες. Γι΄ αυτό οι αρχές έχουν ζητήσει από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να κατεβάσουν ρολά νωρίτερα σήμερα και να ανοίξουν μετά τις 05:00 το πρωί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ