Γαλλία και Γερμανία προτείνουν Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας – Θετικός ο Πούτιν, διχασμένοι οι ηγέτες της ΕΕ

Τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών, πρότειναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Γαλλίας και της Γερμανίας στους ομολόγους τους των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.

“Χρειάζεται να έχουμε μια συζήτηση για το πώς θα απομακρυνθούμε από αυτό το αρνητικό σπιράλ… αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι” είπε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της γερμανο-γαλλικής πρότασης

“Η Ρωσία δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της γερμανο-γαλλικής πρότασης για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. “Φυσικά και ακούσαμε για την πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλες λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε” πρόσθεσε.

Θετικός ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει θετικά την πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας για έναν απευθείας διάλογο της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Αξιολογούμε την πρωτοβουλία θετικά. Ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού διαλόγου και επαφών μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

“Αυτός ο διάλογος”, θεωρεί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, “πράγματι χρειάζεται και στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα”. “Φυσικά, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την Σύνοδο Κορυφής, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες και τις εκτιμήσεις εκείνες για τον εν δυνάμει αυτό διάλογο, που θα ακουσθούν εκεί” δήλωσε ο Πεσκόφ.

Αλεξάντρ Γκρουσκό: Η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη για διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη για διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που απαιτούν κοινές προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, σχολιάζοντας την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

“Πάντα λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όταν απαιτείται συνένωση των προσπαθειών σε πολλές κατευθύνσεις, σ’ εκείνα τα προβλήματα, που ανησυχούν όλες τις χώρες, για έναν διάλογο επί αντικείμενου” δήλωσε ο Γκρουσκό απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Παράλληλα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα περιμένουν τη σημερινή εισήγηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας.

Σεμπάστιαν Κουρτς: Υπέρ της πρότασης για διάλογο με τη ΡωσίαΗ Αυστρία τάσσεται υπέρ της πρότασης της Γερμανίας και της Γαλλίας για την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τάσσεται η Αυστρία. “Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω επιτέλους κινήσεις για διάλογο με τη Ρωσία”, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Γεωγραφικά, είμαστε πιο κοντά στη Ρωσία από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να παρακολουθούμε τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, την ώρα που πολλά θέματα, όπως της Ουκρανίας, επηρεάζουν εμάς περισσότερο από ό,τι τις ΗΠΑ”, είπε ο αυστριακός καγκελάριος.

Κρισγιάνις Καρίνς: Προβληματική μια Σύνοδος Κορυφής με τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιδιώκει διάλογο ανώτατου επιπέδου με τη Ρωσία χωρίς αλλαγή πορείας από το Κρεμλίνο, που έχει προσαρτήσει την Κριμαία από το Κίεβο και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς

“Ένας διάλογος πρέπει να έχει ένα ορισμένο κόστος και για τη Ρωσία”, είπε ο Καρίνς κατά την άφιξή του στις συνομιλίες των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τις σχέσεις της Ένωσης με τη Μόσχα. “Διαφορετικά φαίνεται σαν η Ρωσία να προσαρτά την Κριμαία, να διεξάγει πόλεμο στο Ντονμπάς και η Ευρώπη να σηκώνει τους ώμους και να εξακολουθεί να επιδιώκει τον διάλογο.” “Η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται αυτό το είδος ελεύθερων παραχωρήσεων ως ένδειξη δύναμης”, πρόσθεσε.

Ο Καρίνς πρόσθεσε πως οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να διαμορφώσουν μια κοινή νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και θα πρέπει να καθυστερήσουν οιεσδήποτε αποφάσεις για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι το φθινόπωρο όταν μια τέτοια κοινή στάση θα έχει σταθερά εγκατασταθεί.

Μαρκ Ρούτε: Δεν θα συμμετέχω σε μια Σύνοδος Κορυφής με τη Ρωσία

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής των επικεφαλής των κοινών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (ο ίδιος) δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση αν αυτή περιλαμβάνει τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Προειδοποιεί την ΕΕ η Λιθουανία

Η Λιθουανία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συμμετάσχει σε άμεσο διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο η Μόσχα δεν αλλάζει συμπεριφορά. Κατά την άφιξή του για τη σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε επιφυλακτικότητα για την πρόταση που παρουσίασαν το Παρίσι και το Βερολίνο να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της ΕΕ με τον Πούτιν, μετά τη διμερή συνάντηση που είχε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομολόγό του.

“Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, δεν είναι σαν τη σχέση της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία αλλά να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Πούτιν”, δήλωσε ο Ναουσέντα σε δημοσιογράφους και κατέληξε: “Έως τώρα, δεν βλέπουμε κάποια πραγματική αλλαγή στο μοτίβο της συμπεριφοράς της Ρωσίας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ