Γαλλία: Έφτασε στο λιμάνι της Τουλόν το πλοίο Ocean Viking – Επικρίσεις για την Ιταλία

Έφθασε στη Γαλλία το πλοίο Ocean Viking με 234 πρόσφυγες και μετανάστες που δεν δέχθηκε η Ιταλία. Το πλοίο διέσωσε τους 234 ανθρώπους στην κεντρική Μεσόγειο.

Ανήκει στην ΜΚΟ SOS Mediterranée και βρισκόταν επί τρεις ημέρες στα ανοικτά της Σικελίας. Τελικά, η Ιταλία δεν έδωσε την αναγκαία άδεια για ελλιμενισμό.

Προσφέρθηκε να βοηθήσει η Γαλλία, αλλά οι τόνοι ανέβηκαν: “Η Ιταλία πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν. Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης του Παρισιού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισαν ότι “η στάση της Ιταλίας αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Το πλοίο Ocean Viking ελλιμενίστηκε σήμερα στο στρατιωτικό λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, όπου θα αποβιβαστούν οι 230 μετανάστες που έχει διασώσει στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης, έγινε γνωστό από τις λιμενικές αρχές.

Το πλοίο έφτασε στην Τουλόν περίπου στις 08:50 τοπική ώρα (09:50 ώρα Ελλάδας). Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελλιμενίζεται στη Γαλλία πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε χθες Πέμπτη τις αρχές της Ιταλίας που δεν δέχθηκαν το πλοίο και πρόσθεσε ότι το Παρίσι αποφάσισε να το υποδεχθεί κάνοντας λόγο για “ανθρωπιστικό καθήκον”.

Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που επιβαίνουν στο Ocean Viking θα μεταφερθούν σε “ζώνη αναμονής”, διευκρίνισε ο Νταρμανέν. Οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 57 παιδιά, “δεν θα μπορούν να βγουν από το διοικητικό κέντρο όπου θα μεταφερθούν και τεχνικά δεν θα βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος”, εξήγησε ο ίδιος.

Η ακροδεξιά στη Γαλλία έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για την απόφαση του Παρισιού, με τη Μαρίν Λεπέν να κάνει λόγο για “χαλαρότητα”, ενώ η αριστερά και οι οικολόγοι χαιρέτισαν “μια απόφαση αντάξια των αρχών” της Γαλλίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Άμεσες απελάσεις;

Από σήμερα οι μετανάστες, που προέρχονται από διάφορες χώρες κάποιες από τις οποίες εμπόλεμες όπως Συρία, θα εξεταστούν από γιατρούς, θα περάσουν από ελέγχους ασφαλείας από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στο Γραφείο Προστασίας των Προσφύγων (Ofpra), το οποίο είναι αρμόδιο να παρέχει καθεστώς πρόσφυγα.

Εν μέσω παρουσίασης ενός νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, το οποίο προβλέπει τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών παροχής ασύλου προκειμένου η Γαλλία να μπορεί να απελαύνει περισσότερους μετανάστες, το περιβάλλον του Νταρμανέν διευκρίνισε ότι “όσοι δεν λάβουν άσυλο, θα απομακρυνθούν αμέσως από τη ζώνη αναμονής προς τη χώρα καταγωγής τους”.

Όπως και να έχει τα δύο τρίτα των διασωθέντων δεν θα μείνουν στη Γαλλία, αφού θα μεταφερθούν σε εννέα χώρες, σύμφωνα με το υπουργείο. Η Γερμανία θα δεχθεί περίπου 80 μετανάστες, ενώ άλλους θα δεχθούν το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Ο Νταρμανέν επέκρινε χθες ανοικτά τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας που δεν άνοιξε τα λιμάνια της για το Ocean Viking, αν και ήταν υποχρεωμένη βάσει του ναυτικού δικαίου: “Η Ιταλία ήταν πολύ απάνθρωπη”. Η Ιταλία “επέλεξε να μην συμπεριφερθεί ως υπεύθυνο ευρωπαϊκό κράτος”, πρόσθεσε.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Παρίσι αποφάσισε να αναστείλει “με άμεση ισχύ” την υποδοχή, όπως είχε προβλεφθεί φέτος το καλοκαίρι, 3.500 προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Ιταλία, ενώ ο Νταρμανέν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν “επιπτώσεις” και σε άλλες πτυχές “της διμερούς σχέσης”.

Από την πλευρά της η SOS Méditerranée αναφέρθηκε σε “μια ανακούφιση που αμαυρώθηκε από πίκρα”. “Οι διασωθέντες έζησαν έναν πραγματικό Γολγοθά”, κατήγγειλε η Σοφί Μπο, διευθύντρια της ΜΚΟ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ