Γαλλία: Απαγόρευση στη χρήση χειροβομβίδων μετά τον θάνατο διαδηλωτή

Γαλλία: Απαγόρευση στη χρήση χειροβομβίδων μετά τον θάνατο διαδηλωτή

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε σήμερα ότι εφεξής απαγορεύεται η χρήση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου επιθετικών χειροβομβίδων, μετά τον θάνατο –στα τέλη Οκτωβρίου– ενός οικολόγου διαδηλωτή ο οποίος έχασε τη ζωή του από μια τέτοια χειροβομβίδα.

«Επειδή το όπλο αυτό σκότωσε ένα νεαρό αγόρι 21 ετών και επειδή αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ, αποφάσισα να απαγορεύσω τη χρήση των χειροβομβίδων αυτών στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης», είπε ο Καζνέβ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ώρα που σποραδικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται για να καταγγείλουν τον θάνατο του Ρεμί Φρες, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στον χώρο του φράγματος του Σιβάν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του διαδηλωτή, κάτι που έχει να συμβεί στη μητροπολιτική Γαλλία από το 1986, ο υπουργός είχε αναγγείλει την αναστολή της χρήσης των επιθετικών χειροβομβίδων.

«Παράλληλα αποφάσισα να τροποποιήσω τους όρους χρήσης των δακρυγόνων. Η χρήση τους πλέον θα γίνεται από μια δυάδα που θα αποτελείται από αυτόν που ρίχνει το δακρυγόνο και έναν επόπτη που θα έχει την απαραίτητη απόσταση για να εκτιμά την κατάσταση και να καθοδηγεί την επιχείρηση», πρόσθεσε ο Καζνέβ.

Επίσης ο Γάλλος υπουργός δεσμεύθηκε να διεξαχθεί «μια πιο ενδελεχής εργασία σχετικά με τις πρακτικές μας για την διατήρηση της τάξης».

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μία ημέρα μετά την παράδοση στο υπουργείο των αποτελεσμάτων της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε μετά τον θάνατο του Φρες στις 26 Οκτωβρίου.

Μετά το τραγικό συμβάν, οι αρχές κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτό σημειώθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ