Γαλλία: Αφρικανική Σύνοδος Κορυφής για την Μπόκο Χαράμ

Γαλλία: Αφρικανική Σύνοδος Κορυφής για την Μπόκο Χαράμ

 

Μίνι αφρικανική σύνοδος κορυφής διεξάγεται στο Παρίσι υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τον σχεδιασμό κοινής στρατηγικής κατά της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, έναν μήνα μετά την απαγωγή περισσότερων των 200 μαθητριών στη Νιγηρία και λίγες ώρες μετά την επίθεση κατά εγκατάστασης κινέζων εργαζομένων σε οδικό κατασκευαστικό σχέδιο στο Καμερούν, επίθεση που αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση.

Ένας Κινέζος σκοτώθηκε και δέκα «μάλλον απήχθησαν» τη νύκτα κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο βόρειο Καμερούν, την οποία η αστυνομία του Καμερούν αποδίδει στην Μπόκο Χαράμ.

«Οι Μπόκο Χαράμ ήταν βαριά οπλισμένοι. Ήρθαν με πέντε οχήματα», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της Ουάζα, κωμόπολης που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Η νέα αυτή επίθεση εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τη στιγμή που η στρατηγική που προτείνεται από τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν τελεί υπό αμφισβήτηση.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας έφθασε πρώτος στο προεδρικό μέγαρο για να υποδεχθεί στη συνέχεια μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ τους προέδρους του Καμερούν, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Μπενίν, καθώς και εκπροσώπους της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομαδική απαγωγή στις 14 Απριλίου των 223 μαθητριών από το Σιμπόκ της βορειο-ανατολικής Νιγηρίας και τα εκφοβιστικά βίντεο του αρχηγού της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, του Αμπουμπακάρ Σεκάου, που απειλούσε να εξαναγκάσει σε γάμο τα κορίτσια ή να τα πουλήσει ως σκλάβες, προκάλεσαν παγκόσμιο κύμα κατακραυγής στρέφοντας τους προβολείς στη βία που σοβεί εδώ και χρόνια στη βόρεια Νιγηρία χωρίς να έχει αποσπάσει τη δέουσα προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Βία εκ μέρους της Μπόκο Χαράμ, οι πολύνεκρες επιθέσεις της οποίας έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, αλλά και βία εκ μέρους των νιγηριανών στρατιωτικών δυνάμεων, σ��νοδευόμενη από την ανεπάρκεια της νιγηριανής κυβέρνησης, που έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις των στενότερων συμμάχων της Νιγηρίας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

 

Η Ουάσινγκτον, η οποία ενέταξε την Μπόκο Χαράμ στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» το 2013 και έχει κινητοποιήσει προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον εντοπισμό των μαθητριών, επέκρινε με δριμύτητα την Πέμπτη «την τραγική και απαράδεκτη βραδύτητα» στην αντίδραση της νιγηριανής κυβέρνησης απέναντι στην κρίση.

Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν δεν συγκινήθηκε για την τύχη των μαθητριών παρά 15 ημέρες μετά την απαγωγή τους. Ενώ χθες ματαίωσε την επίσκεψή του στον τόπο της απαγωγής προκαλώντας νέο κύμα διεθνών επικρίσεων.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μία στρατηγική για να νικήσουμε την Μπόκο Χαράμ», δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, μετά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής. “Είναι πολύ σημαντικό για τη Νιγηρία να πάρει στα σοβαρά τις ευθύνες της”.

Το Παρίσι, που δεν έχει διατυπώσει δημόσια επικρίσεις κατά του νέου αγγλόφωνου συμμάχου του στην Αφρική, θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο στη συγκρότηση ενός σχεδίου από τις ενδιαφερόμενες αφρικανικές χώρες για τη λήψη από κοινού μέτρων σε τοπικό επίπεδο υπό την υποστήριξη των δυτικών χωρών.

Η Μπόκο Χαράμ «πρέπει να ηττηθεί από τις χώρες της περιοχής με την υποστήριξή μας», συνόψισε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

 

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ