Φρέντι Μπελέρης: Εξετάζεται σήμερα το αίτημα για άδεια ορκωμοσίας

Σήμερα, θα κριθεί στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας. «Είναι μια δίκη που έχει καθυστερήσει από τις αλβανικές Αρχές για επτά μήνες, περιπαίζοντας τους Χειμαρριώτες, τον εκλεγμένο δήμαρχο και το κοινό αίσθημα περί κράτους δικαίου. Επιτέλους, θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση που, όπως φανταζόμαστε, και στην Αλβανία, όπως και σε κάθε άλλη εξελιγμένη χώρα, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτονόητο. Περιμένουμε εναγωνίως», δηλώνει στην «R» ο γιος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης.

Την επόμενη ημέρα, στο ίδιο δικαστήριο, θα συνεχιστεί η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου που κατηγορείται για εξαγορά ψήφων. Παρά τους ρυθμούς… χελώνας με τους οποίους προχωρά η διαδικασία, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία αποτελεί σκευωρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», η υπεράσπιση θα παρουσιάσει νέα στοιχεία που θα αποδείξουν την αναξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας του Φρ. Μπελέρη. Ένα από τα στοιχεία αυτά είναι η απόφαση αλβανικού δικαστηρίου που καταδίκασε τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας σε ποινή φυλάκισης για κλοπές! Ο περιβόητος ψαράς, που κατηγορεί τον Μπελέρη ότι αποπειράθηκε να εξαγοράσει ψήφους, παραδέχθηκε ότι πληρώθηκε για τη συνεργασία του με την αλβανική αστυνομία, ενώ καταδικάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2019 σε φυλάκιση 8 μηνών, καθώς αυτός και οι συνεργοί του είχαν ρημάξει κατοικίες στο Δυρράχιο.

«Ο κατηγορούμενος και δύο άτομα ακόμα πήγαν στον τρίτο όροφο κτιρίου στο Δυρράχιο και με ισχυρό εργαλείο κατάφεραν να σπάσουν την κλειδαριά της εισόδου του διαμερίσματος. Κατά την πράξη του βίαιου ανοίγματος της εξωτερικής πόρτας του διαμερίσματος, δημιουργήθηκε θόρυβος και ο ένοικος που βρισκόταν στο διαμέρισμα βγήκε να δει τι συμβαίνει. Στο μεταξύ, ο κατηγορούμενος και τα άλλα δύο άτομα, συνεργοί στο ποινικό αδίκημα, είχαν αποχωρήσει. Την ίδια ημέρα, προσπάθησαν να κλέψουν άλλη κατοικία», σημειώνεται στην απόφαση του Πρωτοδικείου Δυρραχίου για δύο από τις περιπτώσεις για τις οποίες καταδικάστηκε. Μάλιστα, είχε νοικιάσει και το όχημα με το οποίο τα μέλη της σπείρας μετακινούνταν στην πόλη για να εντοπίσουν τα σπίτια που θα χτυπούσαν. O ίδιος άνθρωπος είχε καλέσει περίπου 20 φορές τον Φρ. Μπελέρη, μία ημέρα πριν από τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου, πιέζοντάς τον να βρεθούν για να του πει κάποια ονόματα ψηφοφόρων, με τον Μπελέρη να του απαντά ότι δεν ασχολείται με τέτοιες πρακτικές.

Ο αδελφός του ψαρά, επίσης μάρτυρας κατηγορίας, δεν εμφανίστηκε στην προηγούμενη δίκη. Το δικαστήριο διέκοψε για 13 ημέρες προκειμένου να εντοπιστεί. Ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει πως βρίσκεται στην Ιταλία, όμως μάρτυρες φαίνεται να τον έχουν δει στον Αυλώνα. «Ο τρίτος κατά σειρά σημαντικότερος μάρτυρας έχει εξαφανιστεί, κρύβεται. Η δίκη θα συνεχιστεί μετά το κρυφτό που γίνεται με τον μάρτυρα κατηγορίας και την προσπάθεια κάποιων να αποκρυφθεί η αλήθεια. Ευελπιστούμε ότι τελικώς στο δικαστήριο θα δικαιωθούμε και θα καταπέσει η σκευωρία», δηλώνει ο Π. Μπελέρης.

Τρίτος μάρτυρας κατηγορίας είναι ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Χειμάρρας, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί τον Ιανουάριο του 2023 και μέσα στον ίδιο χρόνο πήρε ευμενή μετάθεση στην πόλη του Αυλώνα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν ήταν τυχαία η μετάθεσή του στη Χειμάρρα, ούτε η ταχύτατη προαγωγή του. Ο αστυνομικός διευθυντής φέρεται να επιβεβαιώνει στο δικαστήριο ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας (ψαράς) έλαβε αμοιβή για τις υπηρεσίες του.

Μερικά 24ωρα πριν από τη δίκη, η Ελλάδα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της. Την περασμένη Τετάρτη στο Coreper (συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Ε.Ε.) η χώρα μας κατέθεσε ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη, ενώ έστειλε και το μήνυμα για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης.

«Επιμένουν στο σχέδιο για την αρπαγή των περιουσιών μας»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ