Φοροδιαφυγή και στη Γερμανία

Φοροδιαφυγή και στη Γερμανία

 

Η αποκάλυψη δύο περιπτώσεων χρόνιας φοροδιαφυγής στη Γερμανία, αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση περί φορολογικής ηθικής, απάτης και των κυρώσεων που θα πρέπει να επιφέρει η παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο γερμανικός Τύπος έφερε στο φως τις περιπτώσεις δύο ακόμη διάσημων φορολογικών παραβατών. Η αρχή έγινε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με τις αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel για τη διάσημη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Άλις Σβάρτσερ. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Berliner Zeitung, το οποίο εξέθεσε τον σοσιαλδημοκράτη υφυπουργό Πολιτισμού του Βερολίνου Αντρέ Σμιτς.

Στην περίπτωση της Σβάρτσερ έγινε γνωστό ότι διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία από τη δεκαετία του 1980, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε μόλις πέρυσι στις γερμανικές φορολογικές αρχές, επιλέγοντας το δρόμο της αυτοκαταγγελίας. Σύμφωνα με αυτήν, οι φορολογικοί παραβάτες καταγγέλλουν τον εαυτό τους στις φορολογικές αρχές και φορολογούνται αναδρομικά, πληρώνοντας παράλληλα πρόστιμο και τους οφειλόμενους τόκους, προκειμένου να αποφύγουν την ποινική δίωξη. Η Σβάρτσερ παραδέχθηκε την ύπαρξη του λογαριασμού, δηλώνοντας ότι πλήρωσε εκ των υστέρων φόρους ύψους 200.000 ευρώ συν τα πρόστιμα για την καθυστερημένη πληρωμή των τόκων.

 

Διαφωνίες περί φορολογικού απορρήτου

Στην περίπτωση του Αντρέ Σμιτς, έγινε γνωστό ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού του Βερολίνου είχε καταθέσει σε ελβετικό λογαριασμό 425.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να πληρώνει φόρους για τα κέρδη από τους τόκους. Ο Αντρέ Σμιτς, ο οποίος αναμένεται σήμερα να υποβάλει την παραίτησή του, δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ότι «έκανα ένα σοβαρό λάθος, το οποίο μετανιώνω πολύ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποινική δίωξη εναντίον του ανεστάλη με την καταβολή ενός ποσού 5.000 ευρώ.

Οι δύο περιπτώσεις των διάσημων φορολογικών παραβατών αναζωπύρωσαν τη δημόσια συζήτηση περί φοροδιαφυγής στη Γερμανία. Η περίπτωση της Άλις Σβάρτσερ προκάλεσε εκτός από σφοδρή κριτική και μία συζήτηση γύρω από τα ζητήματα του φορολογικού απορρήτου, της προστασίας του δικαιώματος της προσωπικότητας, με αφορμή την απόφαση του Spiegel να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του.

«Η κυρία Σβάρτσερ χρησιμοποίησε το νόμιμο εργαλείο της αυτοκαταγγελίας που απαλλάσσει από την ποινική δίωξη, βρίσκοντας έτσι το δρόμο προς την φορολογική εντιμότητα», δήλωσε στην διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Φορολογουμένων Ράινερ Χολτσνάγκελ, χαρακτηρίζοντας τη δημοσιοποίηση από πλευράς Spiegel «λανθασμένη και μοιραία».

Η ίδια η Σβάρτσερ επιτέθηκε στο Spiegel δια του δικηγόρου της, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη παραβίαση του φορολογικού απορρήτου και του δικαιώματος της προσωπικότητας της Άλις Σβάρτσερ». Το γερμανικό περιοδικό υπεραμύνθηκε της επιλογής του να δημοσιοποιήσει την περίπτωση «Σβάρτσερ» με άρθρο στην ιστοσελίδα του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα έπρεπε να σιωπά από ντροπή» αντί να επιτίθεται σε δημοσιογράφους «με τη γνωστή αδιαλλαξία της».

 

Αυστηρότερη δίωξη της φοροδιαφυγής

Οι αποκαλύψεις για το πρόσωπο του Σμιτς προκάλεσαν την αντίδραση του αντικαγκελαρίου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι πολιτικοί αντιπρόσωποι επέχουν μία θέση προτύπου, την οποία πρέπει να δικαιώνουν. Έχουμε δηλώσει με σαφήνεια ότι είμαστε υπέρ της αυστηρότερης δίωξης και τιμωρίας της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή δεν είναι πταίσμα». Στις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήρθε να προστεθεί σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν, στο Spiegel Online. Όπως τόνισε, πρέπει να εντατικοποιηθεί επειγόντως η ποινική δίωξη της φορολογικής απάτης. «Επιπλέον θέλουμε να ελέγξουμε το μέτρο της απαλλακτικής αυτοκαταγγελίας και εν ανάγκη να το αλλάξουμε».

Μετά την αγορά του πρώτου ελβετικού CD με ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή το Φεβρουάριο του 2010, έχουν γίνει στα γερμανικά κρατίδια πάνω από 60.000 αυτοκαταγγελίες. Τα ποσά που προκύπτουν από τη συλλογή φόρων μετά από αυτοκαταγγελίες των προηγούμενων χρόνων ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών προτίθεται, σύμφωνα με την προγραμματική του συμφωνία, να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για την αυτοκαταγγελία.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ