Forbes: Το βρετανικό μουσείο πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

“Το βρετανικό μουσείο πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα” είναι ο τίτλος του άρθρου  που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα Forbes και υπογράφεται από την Λέιλα Αμινεντόλεχ – δικηγόρου στην εταιρεία Galluzzo & Amineddoleh, με εξειδίκευση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Αμινεντόλεχ θεωρεί την κίνηση του βρετανικού μουσείου να δανείσει ένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης ευγενική χειρονομία και παράλληλα μεγάλη προσβολή προς την Ελλάδα, η οποία ζητά επί δεκαετίες την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

“Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Βρετανικό Μουσείο κάθε χρόνο, εξακολουθεί να είναι απογοητευτικό να βλέπεις τα Γλυπτά στο Λονδίνο, γνωρίζοντας ότι η αφαίρεσή τους κατέστρεψε ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ανθρωπότητας“, αναφέρει.

“Για να εκτιμήσουμε πλήρως την καλλιτεχνική και ιστορική σημασία των ζωφόρων, θα πρέπει να εκτεθούν κάτω από την Ακρόπολη”, επισημαίνει η έγκριτη νομικός, σημειώνοντας ότι αν και η χώρα μας δεν έχει πολλά νομικά επιχειρήματα για την επιστροφή των Γλυπτών, αυτά πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει ισχυρό νομικά επιχειρήματα για την επιστροφή τους. Εάν ο Λόρδος Έλγιν δεν είχε πάρει την κατάλληλη άδεια για την αφαίρεση των Γλυπτών, τότε το Βρετανικό Μουσείο δεν θα είχε νόμιμο τίτλο κατοχής τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίγνωση της αφαίρεσής τους εδώ και δύο αιώνες, και ποτέ δεν έκανε μήνυση εναντίον του Έλγιν ή του Βρετανικού Μουσείου” τονίζει και συνεχίζει: “Eνώ από νομικής πλευρές μπορεί να μην στηρίζεται η επιστροφή τους, η ηθική λύση είναι να επιστραφούν των Γλυπτών. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σύμβολο του ελληνικού λαού, η βίαιη αφαίρεσή τους τα απομάκρυναν από το νόμιμο σπίτι τους”.

Ένας στους δύο Βρετανούς “ψηφίζει” υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Η Ντόροθι Κινγκ στο en.enikos: Σκόπιμη προσβολή στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ