Φιλάνθρωπος του 2013 ο Ζούκερμπεργκ

Φιλάνθρωπος του 2013 ο Ζούκερμπεργκ

Ο ιδρυτής του Facebook, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ανθρώπων που έκαναν τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές δωρεές το 2013, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν δώρισαν 18 εκατ. μετοχές του Facebook, αξίας περί τα 990 εκατ. δολάρια, στο ίδρυμα Silicon Valley Community το Δεκέμβριο. «Με τη δωρεά αυτή – σε ένα ίδρυμα που εργάζεται για την στήριξη της ευρύτερης γειτονιάς όπου βρίσκεται η έδρα του Facebook – σηματοδοτείται η πρώτη φορά που ένας άνδρας κάτω των 30 ετών βρίσκεται στην κορυφή της φιλανθρωπικής λίστας» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η δημοσιογράφος Στέισι Πάλμερ σημειώνει μάλιστα πως ο κ. Ζούκερμπεργκ είναι «αξιοσημείωτα νέος» για τέτοιες δωρεές δεδομένου ότι είχε δωρίσει περίπου 500 εκατ. δολάρια στο ίδιο ίδρυμα τον προηγούμενο χρόνο.

«Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Ζούκερμπεργκ είναι πως δίνει δωρεές σε ένα ίδρυμα που στηρίζει διάφορους σκοπούς, αντί να στήσει το δικό του ίδρυμα στο όνομά του, όπως έκανε ο Γκέιτς ή ο Ροκερφέλερ» συμπληρώνει.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Φιλ Νάιτ, ο πρόεδρος της Nike ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του δώρισε το 2013 500 εκατ. δολάρια στο ίδρυμα Oregon Health & Science University για έρευνες κατά του καρκίνου. Ακολουθεί ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος δώρισε 250 εκατ. δολάρια στο πανεπιστήμιο που σπούδασε, στο Johns Hopkins University για την επέκταση της διεπιστημονικής εργασίας και την οικονομική στήριξη των φοιτητών.

Τα πανεπιστήμια άλλωστε, εξακολουθούν να είναι ο αγαπημένος προορισμός των φιλανθρωπικών κεφαλαίων. Από τις 15 μεγαλύτερες δωρεές του 2013, οι 12 αφορούσαν την ανώτατη εκπαίδευση. Ο επενδυτής Τσαρλς Τζόνσον έδωσε 250 εκατ. δολάρια στο Yale για να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις, ενώ ο ισχυρός παίκτης του real estate Στίβεν Ρος, έδωσε 200 εκατ. δολάρια στο University of Michigan.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ