Φάρσα το χωριό “ομοφυλοφίλων”

Φάρσα το χωριό “ομοφυλοφίλων”

Ο δήμος του Τίλμπουργκ, στη νότια Ολλανδία, δέχτηκε σήμερα τα πυρά πολλών ολλανδικών μέσων ενημέρωσης γιατί συμμετείχε σε μια φάρσα που αφορούσε τη δημιουργία ενός “χωριού για ομοφυλόφιλους”, μια ιστορία της οποίας έπεσαν θύματα πολλά ντόπια και ξένα MME.

Την ιδέα για τη φάρσα είχε η ένωση “Ροζ Δευτέρα” η οποία κάθε χρόνο οργανώνει ένα φεστιβάλ για ομοφυλόφιλους στο Τίλμπουργκ. Στόχος της, όπως υποστηρίζει, ήταν να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας σε βάρος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

Το σχέδιο για την υποτιθέμενη “προστατευόμενη” συνοικία των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί και Τρανσέξουαλ) στα βόρεια του Τίλμπουργκ παρουσιάστηκε επισήμως την Τετάρτη.

Το “χωριό” GayVillage θα πρόσφερε στην κοινότητα αυτή “ένα περιβάλλον ανεκτικότητας”. Ο δήμαρχος του Τίλμπουργκ μάλιστα, Πέτερ Νοορντάνους, συμμετείχε στη φάρσα δηλώνοντας ότι η πόλη του είναι “ευτυχής” που θα φιλοξενήσει την κοινότητα των ομοφυλοφίλων.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονες αρνητικές αντιδράσεις στην Ολλανδία και πολλοί ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν “γκέτο για γκέι” τη συνοικία αυτή και ζήτησαν να μπορεί ο καθένας να ζει ελεύθερος όπου του αρέσει. “Οι αρνητικές αντιδράσεις που δεχτήκαμε είναι μια θετική ένδειξη για τη Ροζ Δευτέρα, χαιρόμαστε που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας γειτονιάς είναι μια παλαβή ιδέα”, ανέφερε η οργάνωση, αποκαλύπτοντας τη φάρσα.

Όμως, τα μέσα ενημέρωσης που είχαν δημοσιεύσει την “είδηση” ως αληθινή δεν γέλασαν καθόλου με το “αστείο”, αντιθέτως έπνεαν σήμερα τα μένεα. “Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο δήμος”, ανέφεραν οι αρχισυντάκτες της δημόσιας τηλεόρασης NOS και της εφημερίδας Χάντελσμπλαντ. “Παρατηρούμε ότι η επίσημη πολιτική του δήμου είναι να παραπλανά σκόπιμα τους εκπροσώπους του Τύπου και να τους οδηγεί στη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών”.

Ο Νοορντάνους απάντησε λέγοντας ότι “υποτίμησε τις επιπτώσεις των δηλώσεών του” και ότι η “Ροζ Δευτέρα” από την πλευρά της δεν είχε αντιληφθεί πόσο μεγάλη δημοσιότητα θα λάμβανε το θέμα. Όπως εξήγησε, συμμετείχε στη φάρσα με σκοπό να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των ΛΟΑΤ “και όχι για να εξαπατήσει τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία”.

Πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης έπεσαν θύματα της φάρσας: η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ, το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το ινδικό πρακτορείο IANS αλλά και η Huffington Post.

Η παλαιότερη οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η COC, το πίστεψε επίσης και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τόνισε ότι “οι ξεχωριστές συνοικίες δεν αποτελούν λύση για την ασφάλεια των ΛΟΑΤ”.

Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε, το 2001, τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ