Εσθονία- H κυβερνητική κεντροδεξιά συμμαχία προηγείται στις εκλογές

Η συμμαχία της κεντροδεξιάς η οποία κυβερνά στην Εσθονία προηγείται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων, έναντι του φιλορωσικού Κόμματος του Κέντρου, όπως δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της η εκλογική επιτροπή.

Εάν το αποτέλεσμα παραμείνει αμετάβλητο, το Κόμμα της Μεταρρύθμισης του Πρωθυπουργού Τάαβι Ρόιβας και οι Σοσιαλδημοκράτες σύμμαχοί του θα εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία 54 εδρών στο κοινοβούλιο, επί συνόλου 101. Το Κόμμα του Κέντρου αντιθέτως θα δει τις έδρες του να μειώνονται στις 14 από τις 26 που καταλάμβανε στην απερχόμενη Βουλή.

Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 37,5% των ψήφων, έναντι του 28,6% που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές, το 2011. Το Κόμμα του Κέντρου συγκεντρώνει μόλις το 7,7% των ψήφων, έναντι του 23,3% που είχε επιτύχει το 2011. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδόν  το 20% των Εσθονών ψήφισε μέσω Διαδικτύου.

Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και ο νεότερος ηγέτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 35 του χρόνια, ο Ρόιβας αναμένεται ότι θα είναι εκ νέου επικεφαλής μιας κυβερνητικής συμμαχίας, ακόμη κι αν το Κόμμα του Κέντρου αυξήσει το ποσοστό του. Οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα δύο κόμματα σχεδόν να ισοψηφούν.

Πολλά από τα εσθονικά κόμματα έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα συνεργαστούν με το Κόμμα του Κέντρου, το οποίο είχε υπογράψει το 2004 μια συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η συνεργασία μετά τις εκλογές με το Κόμμα του Κέντρου θα ήταν πολύ δύσκολη για οποιοδήποτε από τα άλλα κόμματα», είχε δηλώσει πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών ο Ρόιβας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Κόμμα του Κέντρου είχε εκτιμήσει πως τα άλλα κόμματα μπορεί να αλλάξουν στάση μετά τις εκλογές στο κράτος της Βαλτικής που έχει 1,3 εκατ. κατοίκους, το ένα τέταρτο εκ των οποίων είναι ρωσόφωνοι.

Τα άλλα κόμματα κατηγορούν τον ηγέτη του Κόμματος του Κέντρου Έντγκαρ Σαβισάαρ, τον δήμαρχο του Ταλίν ο οποίος είχε διατελέσει μεταβατικός πρωθυπουργός την περίοδο 1991-92, ότι δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Τον κατηγορούν επίσης ότι έχει καταχραστεί πόρους του δήμου του Ταλίν, κάτι το οποίο το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας της Εσθονίας διαψεύδει.

Το Κόμμα του Κέντρου, η βάση του οποίου κατά το 70% αποτελείται από ρωσόφωνους, θέλει να προωθήσει καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα ώστε να εγγυηθεί με αυτόν τον τρόπο την ασφάλεια της χώρας της Βαλτικής, που αποτελούσε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης ως το 1991.

Λέει επίσης ότι θέλει να βοηθήσει τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, αυξάνοντας τον κατώτερο μηνιαίο μισθό στα 1.000 ευρώ (από περίπου €390 σήμερα).

Υπό το Κόμμα της Μεταρρύθμισης η Εσθονία είναι μια από τις λιγοστές χώρες μέλη του NATO που έχουν εκπληρώσει τον στόχο του Συμφώνου οι αμυντικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

Η Εσθονία, κράτος μέλος της ευρωζώνης από το 2011, έχει το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ.

 

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία- Έκαψαν γυναίκα με την υποψία ότι είναι καμικάζι

Τι πιστεύει ο ένας Ευρωπαίος για τον άλλον;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ