Κύπρος: Αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν -Τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στη πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η Κύπρος θα μπορούσε σήμερα να ανήκει στην Τουρκία, εάν πριν 50 χρόνια ο τουρκικός στρατός είχε προχωρήσει στο νότιο μέρος του νησιού. Η Αθήνα έκανε λόγο για στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Θα έχουμε μια περίοδο που θα ακουστούν πολλά για το κυπριακό καθώς στην Τουρκία εορτάζουν την επέτειο της εισβολής – της ειρηνευτικής επιχείρησης όπως την ονομάζουν – και βλέπουμε τον Τούρκο ηγέτη στον γενικό οίστρο του να αναθεωρεί και την μέχρι τώρα τουρκική θέση ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974 από τον Ετσεβίτ με την «ειρηνευτική επιχείρηση», σχολίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

«Ακούμε από τον Ερντογάν την κριτική στον Ετσεβίτ και στο κεμαλικό κατεστημένο της εποχής, ότι άφησε την δουλειά στην μέση, ότι αν δεν υπέκυπτε στις πιέσεις τότε δεν θα είχε σταματήσει αλλά θα είχε καταλάβει ολόκληρο το νησί, οπότε δεν θα υπήρχε νότια και βόρεια Κύπρος, ούτε κυπριακό πρόβλημα, αφού η Κύπρος θα ήταν τουρκικό νησί».

Ο κ. Μελέτης συνεχίζει, τονίζοντας ότι «δείχνει και πόσο υποκριτική ήταν η αιτιολόγηση της εισβολής, ότι έγινε δήθεν για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, ενώ και τότε αλλά και αργότερα με την στάση της στα σχέδια λύσης, ουσιαστικά στόχο είχε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας».

Σχετικά με το τι επιδιώκει ο Ερντογάν και πώς η δήλωσή του μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ο κ. Μελέτης σημείωσε ότι «εκ των πραγμάτων τέτοιες δηλώσεις δεν συνάδουν με το κλίμα της Διακήρυξης των Αθηνών. Επηρεάζουν το κλίμα, δεν οδηγούν από μόνες τους στην ανατροπή της διαδικασίας. Όμως αναδεικνύουν τις προκλήσεις που θα έχει μπροστά της αυτή η διαδικασία, καθώς ουσιαστική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συνεννόηση στο Κυπριακό, που σήμερα μάλλον δεν φαίνεται στον ορίζοντα».

Ο Κωνσταντίνος Φίλης για τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Ο ειδικός αναλυτικής εξωτερικών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε για τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο. «Ο Ερντογάν όταν εξελέγη το 2002 και ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού το 2003, ήταν αυτός που έθεσε εκτός μάχης τον ιστορικό ηγέτη των Τουρκοκύπριων, αυτόν που είχε δημιουργήσει το ψευδοκράτος, γιατί ήθελε λύση στο κυπριακό. Βέβαια, τότε υπήρχε το δέλεαρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και ένταξης για την Τουρκία, και τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Εν συνεχεία, τήρησε μία στάση απέναντι στο κυπριακό, σχετικά ουδέτερη, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε μία μεταστροφή. Έχουμε, μία Τουρκία, να μιλάει για έμμεση διχοτόμηση και οπωσδήποτε αναγνώριση του ψευδοκράτους από μία σειρά κρατών, την οποία ωστόσο δεν έχει καταφέρει» ανέφερε αρχικά.

Ερωτηθείς για τους λόγους που ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Φίλης τόνισε πως θέλει και διεκδικεί να έχει την δυνατότητα να λέει ότι λέει χωρίς συνέπειες. «Επιβαρύνει το κλίμα με την Ελλάδα, αλλά το κυπριακό θεωρείται ένα ζήτημα το οποίο είναι ανεξάρτητο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα, η Τουρκία για χρόνια προσπαθεί να βγάλει το “αγκάθι” του κυπριακού από τα πλευρά της Ελλάδας και της Τουρκίας, πράγμα που εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Ο δεύτερος λόγος, είναι γιατί έχει δημοτικές εκλογές. Θέλει, αυτό το εθνικιστικό ντελίριο που πολλές φορές βρίσκεται, να διεγείρει τα αντανακλαστικά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους αυτού, ειδικότερα για την Κωνσταντινούπολη. Ο τρίτος λόγος, είναι ότι ενοχλείται από την Κύπρο, διότι συμμετέχει στην ανθρωπιστική βοήθεια σε σχέση με την Γάζα. Ο Ερντογάν, καταφέρεται εναντίον του Ισραήλ, αλλά βλέπει την Κύπρο να αποκτά το δικό της αποτύπωμα. Έχει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στα ενεργειακά, μέσα από συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς και είναι μία χώρα η οποία συνέβαλλε στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου».

Η απάντηση της Αθήνας και της Κύπρου

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων» απάντησε η Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι όλα αυτά «γίνονται και σε μία περίοδο, σε ένα χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Με 40.000 παράνομους στρατιώτες στο έδαφος και τα Κατεχόμενα να έχουν καταστεί μέρος του τουρκικού συστήματος ασφαλείας, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης κατήγγειλε το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε: «Το απαράδεκτο των λεγομένων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο. (…) Ο Τούρκος Πρόεδρος επιλέγει να στέλνει μήνυμα διχασμού, έμπρακτα παραβιάζοντάς και αγνοώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε «γιατί βγήκε ο Ιμάμογλου μπροστά. (…) Μέχρι τώρα φαινόταν ότι εκείνος προηγείται. Τώρα βγήκε στις δημοσκοπήσεις μπροστά ο Ιμάμογλου. Του λείπει ένα κομμάτι από την ακροδεξιά και απευθύνεται σε αυτό το ακροατήριο».

Η κυβέρνηση επαναπαύεται στο θετικό κλίμα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στον βωμό της αδιαφανούς, Ι.Χ εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις».

«Η τουρκική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο αναθεωρητικό της αφήγημα, που δεν παραβιάζει μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά προσβάλλει την ιστορική μνήμη και το δράμα ενός ολοκλήρου λαού» αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει: «Η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το “καλό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας».

«Το ζητούμενο είναι γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά αφήνει διαρροές από το Υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση. Ίσως γιατί δεν θέλουν να ενοχλήσουν τον φίλο τους, τον Ερντογάν» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Λευκωσία και Αθήνα παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ