Ερντογάν: Η ψυχρολουσία των δημοτικών εκλογών – Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του μετά την ήττα

Εννέα μήνες μετά την εντυπωσιακή επανεκλογή του στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη μια ψυχρολουσία, με το χθεσινό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην χώρα του.

Ερντογάν: 5 στοιχεία για την ήττα στις δημοτικές εκλογές

Όπως σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων Κωνσταντίνος Φίλης, πολύ περισσότερο, επειδή ο Ερντογάν στο διάστημα αυτών των μηνών προσπάθησε να «κανονικοποιήσει» τις σχέσεις του με την Δύση, αλλά και την οικονομία της χώρας του.

Όπως σημειώνει ο κ. Φίλης, ο Ερντογάν με γεμάτα τα κρατικά ταμεία υποσχέθηκε πολλά για να επανεκλεγεί, αλλά δεν είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει πλέον τις υποσχέσεις του, με αποτέλεσμα να καταβαραθρωθούν οι υποψήφιοι του κόμματός του. Είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το κόμμα του Ερντογάν AKP, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έρχεται δεύτερο στην Επικράτεια, ενώ είναι η πρώτη φορά που το CHP, το κόμμα των κεμαλιστών, κερδίζει εκλογές.

Εκλογές στην Τουρκία: Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του Ιμάμογλου για τη νίκη – «Ερντογάν παραιτήσου» ένα από τα συνθήματα

Υπάρχει λοιπόν μια πολιτική ανατροπή στην Τουρκία κι έχει πολύ ενδιαφέρον ότι ο Ερντογάν χθες το βράδυ, πριν κάνει τις δηλώσεις από το μπαλκόνι της ήττας, μίλησε με τον πρόεδρο του Ιράν, μ’  έναν ηγέτη από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, και ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι «business as usual», είπε ο κ. Φίλης.

Ωστόσο βγήκε να μιλήσει μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, από την Άγκυρα, ενώ είχε προγραμματιστεί η πρώτη δήλωση να γίνει στις 20.30 και μάλιστα από την Κωνσταντινούπολη.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ερντογάν πλήρωσε το τίμημα της οικονομικής μάστιγας που βιώνει η Τουρκία. Ως προς τα ελληνοτουρκικά το καλό νέο είναι ότι ακριβώς επειδή η πορεία της οικονομίας είναι φθίνουσα, με τον ίδιο να μην μπορεί να κάνει αλλαγές, έχει ανάγκη την αμερικανική υποστήριξη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θέλει περιπέτειες και μάλιστα με την Ελλάδα.
Το κακό νέο είναι ότι πολιτικά πρέπει να προσεταιριστεί το εθνικιστικό στοιχείο, κάτι που του είναι και προσφιλές. Εδώ ενδεχομένως εκδηλωθούν ζητήματα στο Κυπριακό είπε ο κ. Φίλης. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενο τετελεσμένων ενεργειών στο Κυπριακό, κάτι που η Ελλάδα θα πρέπει από τώρα να διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχτεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ