Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Πρώτα αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων και μετά διάλογος για το Κυπριακό

Μηνύματα με ισχυρούς συμβολισμούς έστειλε από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο νησί.

Τουρκία: Ανησυχία για τα «γεράκια» του Ερντογάν – Τι σηματοδοτούν οι επιλογές των Φιντάν και Γκιουλέρ

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ηγέτη των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ και επανέλαβε ότι προαπαιτούμενο για την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό είναι η αναγνώριση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της εθνικής κυριαρχίας.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι ξεκάθαρος: Ας κάνουμε το Αιγαίο μία θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη για την επίλυση του κυπριακού», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

CNN: Τι δείχνει η επιλογή των προσώπων στην νέα κυβέρνηση για το μέλλον της Τουρκίας

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα και δεν θα είναι ποτέ. Εκείνοι που αγνοούν αυτά τα δεδομένα συνεχίζουν τα όνειρα τους να γίνουν ο μοναδικός κυβερνήτης του νησιού», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Και συνέχισε: «Συμβουλεύω αυτή την ομάδα να βάλουν στην άκρη τις εμμονές τους και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα του νησιού».

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Άγκυρα αλλά και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν διαφορετικές στρατηγικές εάν κάποιος προσπαθήσει να εμποδίσει τις προσπάθειες για την ειρήνη.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι με την μαξιμαλιστική στάση τους στο Κυπριακό οδήγησαν τους Κύπριους να «χάσουν» πάνω από 50 χρόνια. «Κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί να χαθούν άλλα 50 χρόνια», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ