CNN: Τι δείχνει η επιλογή των προσώπων στην νέα κυβέρνηση για το μέλλον της Τουρκίας

Οι διορισμοί στην τουρκική κυβέρνηση δείχνουν μία επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική και την διατήρηση της «γραμμής» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού δικτύου CNN.

Τουρκία: Συνελήφθη 16χρονος γιατί ζωγράφισε χιτλερικό μουστάκι σε αφίσα του Ερντογάν

Το δίκτυο σκιαγραφεί ποιο θα είναι το μέλλον της Τουρκίας καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία του στο τιμόνι της χώρας. Με βάση τις επιλογές του Τούρκου προέδρου στα κρίσιμα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εσωτερικών το CNN αναλύει ποιες είναι οι πολιτικές που θα ακολουθεί η Τουρκία.

Στο οικονομικό μέτωπο οι αγορές τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών. Το CNN υποστηρίζει ότι ο Μεχμέτ Σιμσέκ με την θέση ότι η τουρκική οικονομία θα συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες «θα μπορούσε να πείσει τους ξένους επενδυτές και να ενσταλάξει αρκετή ελπίδα στο εσωτερικό για να διατηρήσει την οικονομία της G20 από την χρεοκοπία».

Τουρκία: Ο Ιμπραχίμ Καλίν διορίστηκε επίσημα επικεφαλής της ΜΙΤ

«Αλλά η πραγματική δύσκολη μάχη του μπορεί να είναι να πείσει τον ίδιο τον Ερντογάν. Ενώ ο Σίμσεκ πιθανότατα θα είναι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας μιας νέας οικονομικής πολιτικής, οι άλλοι διορισμοί του προέδρου υποδηλώνουν ότι μπορεί να αξιοποιεί διαφορετικά οικονομικά οράματα, σύμφωνα με τον Μεχμέτ Τσελίκ, συντονιστή σύνταξης στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah», σημειώνει το CNN. Συγκεκριμένα αναφέρεται στον αντιπρόεδρο, Σεβντέτ Γιλμάζ, που είναι γραφειοκράτης με περγαμηνές και οικονομολόγος και στον υπουργό Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ που έχει επιχειρηματικό υπόβαθρο. «Οι επιλογές ήταν στρατηγικές, ώστε να υπάρξει μια νέα ισορροπία», είπε στο CNN ο Μεχμέτ Τσελίκ.

Ο «σκιώδης» διπλωμάτης

Για το δίκτυο ο Χακάν Φιντάν, ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) είναι άνθρωπος με ουσιαστικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. «Από το 2010 βρισκόταν σε κάθε δωμάτια και σε κάθε συζήτηση που ήταν κομβικής σημασίας για την τουρκική εξωτερική πολιτική στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Είναι πανταχού παρών αλλά σπανίως ακούγεται. Ένας σκιώδης διπλωμάτης στο οπλοστάσιο της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν που έχει πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά στην Συρία, την Λιβύη και παραπέρα», σημειώνει το CNN.

Τουρκία: Κάτω από 40% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Αμφισβητούν τους αριθμούς οικονομολόγοι

Παράλληλα αναφέρεται στην τροχιά σύγκρουσης της Τουρκίας με εταίρους και γείτονες της όπως την Ελλάδα και χώρες τις Δύσης. «Αυτές οι τεταμένες σχέσεις δεν θα είναι εύκολο να επιδιορθωθούν, αλλά ο Φιντάν ήταν αριστοτεχνικός στον προηγούμενο ρόλο του ως αρχηγός των κατασκόπων, στην εύρεση τρόπων για να διαπραγματευτεί σημαντικές εξελίξεις σε δύσκολες σχέσεις. Έχει παρέμβει για να επιδιορθώσει τους φθαρμένους δεσμούς με τα αραβικά κράτη του Κόλπου και υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την αργή προσέγγιση μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας. Ο σκιώδης διπλωμάτης εισέρχεται πλέον σε μια εποχή όπου είναι η βασική φωνή της Τουρκίας στο εξωτερικό», τονίζει το CNN.

Ο γλυκομίλητος υπουργός Εσωτερικών

Η γραμμή της Τουρκίας ως προς την τρομοκρατία στο εσωτερικό δεν αναμένεται να αλλάξει. Εκείνο, όμως, που θα αλλάξει είναι ο τόνος της κυβέρνησης μετά την επιλογή του γραφειοκράτη, Αλί Ερλικάγια. «Ο Ερλικάγια είναι ένας γλυκομίλητος πολιτικός που διοικούσε αθόρυβα την Κωνσταντινούπολη από το 2018 και είναι απίθανο να μιμηθεί το σκληρό ύφος στην ρητορική του Σοϊλού. Μία αλλαγή τόνου μπορεί να βοηθήσει να γεφυρωθεί μέρος του κοινωνικού διχασμού που μαστίζει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια», εξηγεί το CNN.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ